fbpx
AktualnoNovi protočni citometar u riječkom KBC-u

Novi protočni citometar u riječkom KBC-u

Klinički bolnički centar Rijeka bogatiji je za vrlo vrijedan medicinski instrument, protočni citometar, nabavljen za potrebe rada Kliničkog zavoda za laboratorijsku dijagnostiku. Protočna citometrija jedna je od sofisticiranih tehnika u laboratorijskoj medicini koja omogućuje proučavanje značajki „živih“ stanica u uzorku krvi ili koštane srži.

Ljudske stanice, posebno krvni leukociti, specifično se obilježavaju s obzirom na svoju strukturu i značajke te potom u uređaju prolaze kroz zraku laserske svjetlosti. Instrument bilježi različite svjetlosne signale pretvarajući ih u informacije o vrsti stanica i promjenama u odnosima pojedinih podvrsta. Takav nalaz neizostavan je u postavljanju dijagnoze i praćenju tijeka terapije hematoloških bolesnika jer će u uzorku pacijenta pronaći i identificirati udio i vrste stanica koje su maligno promijenjene. Analiza je korisna i u praćenju drugih bolesti i stanja koja imaju utjecaj na vrste i podvrste leukocita.

Iskorak u razvoju

Dosadašnji stari instrument poslužio je da se na Kliničkom zavodu za laboratorijsku dijagnostiku postavi takva složena i zahtjevna dijagnostička metoda, a s novim je učinjen velik iskorak u razvoju protočne citometrije kao rutinske metode laboratorijske dijagnostike, ali i izvrsne metode u znanstvenom radu, napose u istraživanju staničnih značajki.

-Rad na instrumentu i kliničko tumačenje dobivenih rezultata zahtjeva visoka ekspertna znanja i stalno usavršavanje laboratorijskog tima, čemu smo iznimno posvećeni – istaknula je prof. dr. Lidija Bilić-Zulle, predstojnica Kliničkog zavoda za laboratorijsku dijagnostiku. Osim laboratorijskog dijela rada, puna vrijednost i tumačenje nalaza postiže se suradnjom u ekspertnim timovima medicinskih biokemičara i liječnika hematologa i patologa, a u cilju boljeg razumijevanja bolesti i kvalitetnije medicinske skrbi o bolesnicima.

Upravo taj tim, proširen sa specijalistima transfuzijske medicine, jezgra je organizacije i uvođenja transplantacije vlastitih krvotvornih matičnih stanica kao oblika liječenja hematoloških bolesti i to s velikim uspjehom. Nabavka novog i suvremenog protočnog citometra jedan je od preduvjeta mogućnosti provođenja tog složenog medicinskog postupka.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike