Njemački imunolozi: dugoročne posljedice cijepljenja nisu moguće

Datum:

Strah od mogućih dugoročnih posljedica cijepljenja  tema je žestokih rasprava na društvenim mrežama. Skeptici se pozivaju na izostanak znanstvenih studija o dugoročnim neželjenim efektima cjepiva koje je u upotrebi nepunih godinu dana.
Na ovo aktualno pitanje odgovorili su vodeći njemački imunolozi koji odbacuju mogućnost  dugoročnih posljedica godinama nakon prvog cijepljenja, prenosi DW.
Ističu da je reakcija tijela na cjepivo moguća odmah nakon cijepljenja ili nekoliko tjedana kasnije jer se samo tada mogu razviti reakcije ili uočiti posljedice.

Navode i da je u svijetu već ubrizgano gotovo sedam milijardi doza cjepiva protiv covida, a do sada su otkrivene samo vrlo rijetke nuspojave. U najgorim, ali vrlo rijetkim slučajevima, otkriven je  miokarditis -upala srčanog mišića i perikarditis – upala srčane maramice, pri čemu uzročna veza u do sada prijavljenim slučajevima još nije konačno razjašnjena. Prijavljene su i anafilaktičke reakcije, tromboze (sinusne vene), Guillain-Barréov sindrom i trombocitopenija ili imunološka trombocitopenija.
Budući da tijelo brzo razgrađuje cjepivo, dugoročne posljedice koje bi se javile nekoliko godina nakon cijepljenja, naprosto nisu moguće, ističu imunolozi.

 

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja, ono je odgovornost svih nas

Problemi mentalnog zdravlja i poremećaja ponašanja glavni su uzrok...

Sezona je kolinja, a time i trihinele. Odnesite meso na pregled.

Stručnjaci za javno zdravstvo ovih dana iznova upozoravaju na...

Rušenje preporuke o unosu najmanje dvije litre vode dnevno

Konzumacija osam čaša vode dnevno postala je opće prihvaćena...