Ni djeca nisu pošteđena malignih bolesti, one grizu dušu roditelja
Prof.dr.sc. Goran Roić, Foto: Darko Tomaš/CROPIX

15. veljače, međunarodni je, a odlukom Hrvatskog sabora od 2006. godine i Nacionalni dan djece oboljele od malignih bolesti.

Radi se o globalnoj kampanji sa ciljem podizanja svijesti, podrške, informiranja i boljeg razumijevanja javnosti o poteškoćama i izazovima s kojima se susreću djeca i adolescenti oboljeli od malignih bolesti kao i njihove obitelji. Ovaj datum sada je već tradicija i simbolika, ali ne smijemo dopustiti da naša usredotočenost traje samo taj dan. Trebamo shvatiti ovaj datum kao dan kada podvlačimo crtu da bi vidjeli što smo stvarno učinili i što još moramo učiniti. Zašto? Iako je medicina suštinski usko vezana uz pojmove bolesti i smrti, ja osobno smatram, a vjerujem i mnogi od vas, da ne postoji teža medicinska djelatnost od dječje onkologije.

Nažalost, ni dječja dob nije pošteđena pojave malignih bolesti. Teško nam je o toj temi čak i razmišljati i pričati, ali upravo zato ona zaslužuje posebnu pažnju ne samo zdravstvenih profesionalaca već i cijelog društva i zajednice. To su teške bolesti koje napadaju naše najmlađe i najmilije, prekidaju bezbrižno djetinjstvo, ruše sve naše planove, u jednom danu u potpunosti mijenjaju prioritete, napadaju i ranjavaju i obitelj i cijelo društvo. Upravo zato, ova problematika zahtijeva senzibilitet i mobilizaciju struke, politike i čitave zajednice.

Teško je i zamisliti i staviti se u kožu roditelja i obitelji koje ovakva bolest ugrize za dušu, preko noći suoči sa brojnim i teškim izazovima, od borbe za zdravlje i život, do egzistencijalne i socijalne neizvjesnosti. Vjerojatno ne postoje teže, bolnije i neizvjesnije okolnosti i trenuci u životu obitelji koja se suoči sa ovim problemom kao ni trenuci kada im je potrebna veća pomoć i podrška. To su razlozi zašto je medicinska pomoć oboljeloj djeci i njihovim obiteljima samo vrh sante leda, ali za pravu, kvalitetnu i sveobuhvatnu pomoć neophodan je organizirani suport čitavog društva. Takvim zajedničkim pristupom i podizanjem svijesti involvirane medicinske struke i čitave javnosti ostvaren je vrlo značajan napredak u ovom području posljednjih desetljeća.

Danas se postigao postotak izlječenja ove djece do 85 %, bolji su uvjeti boravka i liječenja, naprednija je dijagnostika, terapija, rehabilitacija i palijativna skrb; bolja je organiziracija psihološkog, socijalnog i ekonomskog suporta roditeljima i obiteljima oboljele djece, a što sve ne bi bilo moguće bez angažmana čitave zajednice. I naravno, bez obzira na vrlo visoku stopu izlječenja, naš je krajnji i beskompromisni cilj da nijedno dijete ne umre od maligne bolesti.

Ovogodišnji moto kampanje je “Better survival is achievable #throughourhands#” odnosno bolje preživljenje je dostižno ‘kroz naše ruke’. Ovo treba shvatiti kao poziv upućen na mobilizaciju i pomoć svima nama da bi zajednički dostigli željeni cilj. Ovogodišnja kampanja naglašava trag koji život djece oboljele od maligne bolesti trajno ostavlja u svijetu i oblikuje te obogaćuje našu zajedničku budućnost. I evo, podvukli smo crtu, možemo li i mi još nešto učiniti? Dječja onkologija zaslužuje najbolje uvjete boravka i liječenja, najbolje kadrove, najbolju opremu i okruženje. Dakle, nacionalni dječji onkološki odjel u okruženju nove Nacionalne dječje bolnice nedvojbeno je cilj i imperativ da bi uz brojne druge trenutne probleme pedijatrijske bolničke zdravstvene skrbi i ovoj izuzetnoj medicinskoj djelatnosti dali značaj i kvalitetu vrhunske moderne dječje medicine.

Pitanje nove Nacionalne dječje bolnice nije samo pitanje kvalitetne bolničke zdravstvene skrbi za pacijente dječje dobi već i pitanje civilizacijskog dosega i odgovornosti društva prema najmlađoj i najranjivijoj skupini. Ovakvi projekti zaslužuju senzibilitet i angažman ne samo zdravstvene administracije već i politike i čitave društvene zajednice. Naša djeca to zaslužuju, a na nama je odgovornost!    ​

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments