Nedostupno više od 630 medicinskih pomagala

Datum:

HUP-ova Koordinacija za medicinske proizvode upozorava da je zbog nerealno niskih cijena trenutačno u Hrvatskoj nedostupno više od 630 medicinskih pomagala. Poziva HZZO da hitno počne rješavati zahtjeve proizvođača i distributera za povećanjem cijena.
U suprotnom brojni pacijenti mogli bi ostati bez pomagala, poručuju.
Zbog preniskih cijena te ignoriranja inflacijskog rasta troškova pomagala, čija je nabavna cijena samo lani porasla i preko 40 posto, došlo je do nedostupnosti čitavog niza proizvoda s liste HZZO-a.
Član Koordinacije, Slobodan Brezak, ističe da je u prosincu bilo 300 medicinskih pomagala u defekturi. Taj broj je s jučerašnjim danom porastao na 630 pomagala.
Sva ta pomagala trenutno su potpuno nedostupna ili će uskoro postati, upozorio je Brezak na konferenciji za novinare.

Zahtjevi HZZO-u

Od nedostupnih pomagala s liste HZZO-a, najveći ih je broj za bolesnike s inkontinencijom kojima su prijeko potrebne pelene, ulošci, podmetači i slični proizvodi. I za osobe s invaliditetom koje se koriste ortopedskim pomagalima primjerice invalidskim kolicima i protezama.
S izmjenom Pravilnika o mjerilima za stavljanje medicinskih proizvoda na osnovnu i dodatnu listu, stvoren je nužni preduvjet za podizanje cijena. No, konkretnih odluka nužnih da se stabilizira situacija i omoguće nužni proizvodi i dalje nema, ističu u HUP-u.
Proizvođači i distributeri dobili su mogućnost slanja zahtjeva HZZO-u za povećanjem cijena, no obrada tih zahtjeva jako je spora.
HUP stoga zahtjeva da se što prije krenu rješavati zahtjevi i da se procedura skrati na najkraći mogući rok.
Nadaju se da će u slijedećih nekoliko tjedana zahtjevi biti pregledani i da će se krenuti u proceduru povećanja cijena. U suprotnom, pacijenti bi mogli ostati bez pomagala. Sekundarno bi se problem mogao preliti i na bolnice.

Spuštene cijene

Prije izmjene pravilnika HZZO je spustio cijene medicinskih pomagala, a i prije toga cijene su spuštane zadnjih deset godina. Upozoravali smo da će doći do defektura. No, HZZO i Ministarstvo zdravstva su se oglušili pa smo došli do ovoga što imamo danas, kaže Brezak.
Dopredsjednik Koordinacije za medicinske proizvode HUP-a, Marko Husić, najavio je da će zatražiti sastanak s HZZO-om idućeg tjedna.
Nadam se da ćemo u iduća dva, tri tjedna iz HZZO-a imati nekakve pomake da bi se isporuka mogla nastaviti, poručio je.
Ističe da se standardi moraju promijeniti kao i pravilnik koji je nelogičan. Kao primjer naveo je mikroprocesorsko koljeno koje je standard u drugim državama EU.
Cijena mu ide i do 50.000 eura. Dok od HZZO-a najviše možete za protetičko koljeno dobiti 1400 eura. Češka za proteze plaća 50 000 eura, Slovenija 32 000 eura, a kod nas je 4000 eura plafon, rekao je Husić.

 

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Beroš: Svi su pozvani pridonositi i sudjelovati u reformi

Zdravstvena pismenost ima nemjerljivu važnost, a osobito nam ju...

Odluke HZZO-a o financiranju rada pripravnika i pomagalima

HZZO će i nadalje financirati rad doktora medicine bez...

COVID-19 ostaje globalna prijetnja zdravlju

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u ponedjeljak je objavila da...

Virusne bradavice – zašto nastaju i kako ih liječiti objašnjava dr. Tolušić Levak

Verukozne promjene kože ili bradavice su česte dobroćudne tvorbe...