fbpx
AktualnoNakon EMA-e, HZJZ i službeno: Booster tri mjeseca nakon druge doze

Nakon EMA-e, HZJZ i službeno: Booster tri mjeseca nakon druge doze

Time je za tri mjeseca skraćen rok za primanje treće doze. HZJZ ističe da dostupni podaci idu u korist sigurne i učinkovite primjene booster doze već tri mjeseca nakon cijepljenja.

Također, HZJZ preporučuje cijepljenje različitim cjepivima protiv covida.

„U sve većem broju kliničkih ispitivanja, koja su potkrijepljena dokazima iz kliničke prakse, razmotrena je mogućnost primjene dvaju različitih cjepiva protiv covida-19, i to kao prve i druge doze u sklopu primarnog cijepljenja, kao i kod booster doze tri do šest mjeseci nakon primarnog cijepljenja (heterologno docjepljivanje)”, ističe HZJZ.

Europska agencija za lijekove (EMA) i Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) pozvali su građane EU-a da se u potpunosti cijepe i da se pridržavaju preporuka vezanih uz docjepljivanje, odnosno primjenu booster doze, navodi HZJZ.

U EU-u su trenutno odobrena četiri cjepiva, dva mRNA cjepiva Comirnaty (Pfizerovo) i Spikevax (Modernino) te adenovirusna vektorska cjepiva Vaxzevria (AstraZenecino) i COVID-19 Vaccine Janssen; prva tri cjepiva kod inicijalnog cijepljenja primjenjuju se u dvije doze, a posljednje je odobreno za primjenu u jednoj dozi.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike