AktualnoMinistar Beroš: Hrvatska može i zna bolje, pozivam građane da se cijepe

Ministar Beroš: Hrvatska može i zna bolje, pozivam građane da se cijepe

Ravnatelji bolnica još očekuju upute Ministarstva kako će postupiti s djelatnicima koji se odbijaju cijepiti i testirati, a pravnici tumače da suspenzija takvih djelatnika ne dolazi u obzir. Viktor Gotovac, profesor na Katedri za radno i socijalno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, upozorava da oni koji se neće željeti podvrgnuti toj odluci zdravstvene administracije, mogu propitivati njezinu zakonitost i tražiti ostvarenje svojih prava. Podsjeća i da je za uvođenje obaveze cijepljenja potrebno donijeti odgovarajući zakon po odgovarajućoj proceduri.

Porast broja novooboljelih u dobi od 10 do 19 godina

Ministar Beroš u četvrtak je na sjednici Vlade izvijestio da u posljednja dva dana raste broj novooboljelih u dobnoj skupini od 10 do 19 godina, te je ona sada izjednačena s novooboljelima od 30 do 39 godina koji su bili najzastupljeniji do 13. rujna.

Rezultat je to početka nove školske godine, visoke zaraznosti delta soja, kao i činjenice da su djeca najčešće asimptomatski nositelji virusa, rekao je Beroš.

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj udio novooboljelih u broju testiranih je 12,74 posto, 628 pacijenata je na bolničkom liječenju, a pomoć respiratora potrebna je za 72 pacijenata.
Po izvješću za 14. rujna, od ukupnog broja novooboljelih necijepljeno ih je bilo 82 posto, a 77,4 posto hospitaliziranih nije bilo cijepljeno. Isto tako nije bilo cijepljeno devet od deset osoba  kojima je bila potrebna pomoć mehaničke ventilacije.

Većina oboljelih necijepljena

S jučerašnjim danom u Hrvatskoj je barem jednom dozom cijepljeno 52,38 posto odraslog stanovništva, za 49,17 posto odraslih cijepljenje je završeno. Ministar je upozorio da se u Hrvatskoj nastavlja rast broja novooboljelih i hospitaliziranih, a oboljeli dijele jednaku dijagnozu, ali i poražavajuću činjenicu da većina njih nije cijepljena. U proteklih tjedna dana više od 420 osoba moralo je ostati na bolničkom liječenju, a njih više od 77 posto nije bilo cijepljeno.

– Odluku o cijepljenju treba prepustiti struci, to jako dobro znaju Englezi, Danci i Portugalci koji su ostvarili visoku procijepljenost populacije i omogućili ukidanje najvećeg broja restrikcija te se vraćaju normalnom životu. Hrvatska može i zna bolje, pozivam građane da se cijepe i nastave s pridržavanjem epidemioloških mjera – poručio je Beroš.

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike