Aktualno"Miješanje" cjepiva protiv COVID-a daje bolji imunološki odgovor

“Miješanje” cjepiva protiv COVID-a daje bolji imunološki odgovor

Uoči donošenja te odluke, objavljena je studija američkog Nacionalnog instituta za zdravlje koja pokazuje da osobe, cijepljene s dvije doze Johnson&Johnson cjepiva, imaju jači imunološki odgovor na koronavirus ako kao pojačanu dozu prime Pfizerovo ili Modernino cjepivo.

Ispitivanjem je obuhvaćeno više od 450 odraslih osoba, a pokazalo je da je “miješanje i usklađivanje” doza različitih vrsta cjepiva sigurno za odrasle, prenosi Reuters.

Studija je razmatrala mogućnost “miješanja” cjepiva, odnosno korištenje cjepiva različitog od početnih doza za docjepljivanje, što trenutno nije dopušteno u SAD-u.

Američki zdravstveni dužnosnici bili su pod pritiskom da daju savjete o pojačanim dozama cjepiva Johnson&Johnson i Moderna, nakon što je Bijela kuća u kolovozu objavila da planira uvesti cijepljenje dodatnom dozom cjepiva za većinu odraslih osoba.

Miješanje i prilagođavanje cjepiva za treću dozu nije uzrokovalo značajne sigurnosne probleme, navodi se u studiji.

Studija triju cjepiva protiv koronavirusa koja su trenutno odobrena u SAD-u (Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson) pokazala je da upotreba različitih vrsta cjepiva kao treće doze općenito proizvodi standardni ili bolji imunološki odgovor nego upotreba iste vrste cjepiva.

FDA bi trebala donijeti odluku mogao li se američki građani docjepljivati cjepivom Moderna i Johnson & Johnson. Naime, booster doza Pfizera za starije od 65 i ranjive skupine odobrena je još u rujnu.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike