Matičnim stanicama poboljšane motoričke funkcije nakon traume
foto: Shutterstock

Matične stanice iz koštane srži pacijenta pomogle su motoričkim funkcijama ugroženima zbog ozljeda leđne moždine, ali tek u preliminarnim studijama.

Intravenska injekcija matičnih stanica iz koštane srži kod pacijenata s ozljedama kralježnične moždine dovela je do značajnog poboljšanja motoričkih funkcija, izvještavaju istraživači sa Sveučilišta Yale i Sveučilišta u Sapporeu u Japanu, izvijestili su o svom radu u Journal of Clinical Neurology and Neurosurgery. Svi autori studije potvrđuju nužnost dodatnih obuhvatnijih istraživanja jer se ovo može tretirati kao preliminarno. Također, naglašavaju da bi to moglo potrajati godinama. No, unatoč izazovima i dalje su optimistični.

Pripravak iz koštane srži pacijenta

Za više od polovice pacijenata zamijećena su poboljšanja u ključnim funkcijama poput sposobnosti hodanja ili korištenja ruku u roku od nekoliko tjedana nakon injekcije matičnih stanica, izvješćuju istraživači. Nisu zabilježene značajne nuspojave. No, mora biti jasno da je riječ o manjim traumama moždine i da je metoda primjenjena najkasnije nekoliko tjedana nakon ozljede od pada, udarca ili sličnih uzroka. Njihovi su simptomi uključivali slabe pa i izgubljene motoričke funkcije i koordinacije, gubitak osjeta, kao i disfunkciju crijeva i mjehura. Matične stanice pripravljene su iz koštane srži pacijenta, putem protokola uzgoja, koji je trajao nekoliko tjedana u specijaliziranom centru za obradu stanica.

Rezultati i nakon moždanog udara


Znanstvenici s Yalea Jeffery D. Kocsis, profesor neurologije i neuroznanosti, i Stephen G. Waxman, profesor neurologije, neuroznanosti i farmakologije, bili su vodeći autori studije koja je provedena s istraživačima Medicinskom sveučilištu Sapporo u Japanu. Ključni istražitelji japanskog tima, Osamu Honmou i Masanori Sasaki, povremeno su profesori neurologije i na Yale Sveučilištu. Slični rezultati rada s matičnim stanicama kod pacijenata sa moždanim udarom, povećavaju uvjerenje znanstvenika da bi pristup mogao biti dug, ali ohrabrujući. Ta godinama intrigantna ideja da bi se funkcije mozga i leđne moždine u nekim slučajevima mogla vratiti dugogodišnje je područje pretkliničkog, a sad i dijelom kliničkog rada tima znanstvenika koji ne obećavaju brza ni čudotvorna rješenja no nagovještavaju da će u budućnosti biti mjesta i za takav pristup liječenju.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments