Međunarodni iskorak dr. Martine Pavletić, KBC-a i riječkih znanstvenika

Datum:

Dr. Martina Pavletić pročelnica Objedinjenog hitnog bolničkog prijama Kliničkog bolničkog centra Rijeka dobila je odlukom Gradskog vijeća godišnju nagradu Grada Rijeke.
Nagrada joj je dodijeljena za značajan napredak i dostignuća na području hitne medicine i u borbi protiv COVID-19 pandemije.
Pročelnica OHBP-a Martina Pavletić dala je, stoji u obrazloženju, veliki doprinos u borbi s koronavirusnom pandemijom, u organizaciji, edukaciji i znanstvenom iskoraku koji je unaprijedio zdravstveni sustav u regiji. Od početka izbijanja krizne situacije u Kini i prije samog proglašenja pandemije (11. ožujak 2020. godine) sa svojim suradnicima intenzivno je radila na reorganizaciji hitne službe KBC-a Rijeka i cijelog bolničkog zdravstvenog sustava u pronalaženju rješenja koji će našoj regiji, kaže se u obrazloženju nagrade, s jedinom bolničkom ustanovom tercijarne razine omogućiti neprekinuto funkcioniranje i kontinuiranu dostupnost zdravstvene zaštite.
Osim sudjelovanja u aktivnostima reorganizacije bolničkog sustava, poseban fokus joj je bila edukacija zdravstvenog i nezdravstvenog osoblja, djelatnika KBC-a Rijeka i prilagodba radilišta za nove uvjete rada u vrijeme kada su biološke osobine SARS-CoV-2 bile velika nepoznanica. Sve to organizirano je efikasno, prema specifičnosti pandemije koja je u praktičnom smislu svima bila nepoznanica, u cilju smanjenja rizika obolijevanja i smrtnih ishoda.
Od osnivanja Kriznog stožera KBC-a Rijeka (proljeće 2020. godine) aktivno je sudjelovala u njegovom radu, a od kolovoza 2020. godine ravnatelj, prof. dr. sc. Alen Ružić, je imenuje predsjednicom Kriznog stožera. Tu funkciju obnaša tijekom najintenzivnijeg perioda COVID pandemije do studenog 2021. godine, kada postaje zamjenicom novoimenovane predsjednice, doc. dr. sc. Diane Maržić, zamjenice ravnatelja.

Brza molekularna dijagnostika

Jedan od najznačajnijih projekata koji je napravio iskorak ne samo u organizacijskom i stručnom nego i u znanstvenom smislu i to na međunarodnoj razini bilo je osnivanje Laboratorija za brzu molekularnu dijagnostiku u hitnoj medicini koji je direktno omogućio neprekinuto funkcioniranje zdravstvenog sustava na način 24/7 dostupnosti molekularnog PCR testiranja na SARS-CoV-2 bolesnicima i zaposlenicima KBC-a Rijeka.

Laboratorij je počeo s radom 13. siječnja 2021. godine, a razvijen je u suradnji znanstvene grupe prof. dr. sc. Stipan Jonjić i doc. dr. Vanda Juranić Lisnić iz Centra za proteomiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i OHBP-a KBC-a Rijeka te je rezultat uspješnog projekta u translacijskoj medicini provedenog u nastojanju da se integriraju novije znanstvene metode i spoznaje u kliničku praksu. Dr. Martina Pavletić time je sudjelovala u iskoraku kakav usred pandemijske katastrofe, predstavlja nezamislivo brz pothvat.
Laboratorij se nalazi u OHBP-u lokaliteta Sušak, a razvijen je sa svrhom Point of Care (POCT) testiranja i kao takav je jedinstven ne samo u našoj državi nego i šire. POCT podrazumijeva da se dijagnostika provodi fizički što je moguće bliže pacijentu bez dugotrajnog čekanja i slanja uzoraka na analizu u druge laboratorije ili ustanove. Kontroliranjem širenja infekcije na samom ulazu u bolnički sustav, redovitim i sustavnim testiranjem rizičnog osoblja, 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, unatrag godine dana, maksimalno i direktno se doprinijelo zaštiti bolničkog sustava i indirektno pomoglo funkcioniranje svih sastavnica KBC-a Rijeka.

foto: KBC Rijeka

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Potezi EU zemalja za rješavanje čekanja i zastoja u zdravstvu

Više od 1,1 milijun umrlih od covida u EU,...

Upozorenje iz Klaićeve: Četiri djeteta godišnje usmrte opekline

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i...

Prof. Roje objašnjava što se starenjem događa s našim licem i kako usporiti taj proces

Jedno je jasno- prirodu ne možemo pobijediti, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga ipak možemo usporiti. Zašto lice stari, zašto dobivamo bore i podočnjake te kako stariti sa stilom, pitanja su na koja odgovore daje izv. prof. dr. sc. Željka Roje, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Pomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorava...