AktualnoJedna na milijun - Ani je život preokrenula bolest s kojom se ni doktori ne susreću

Jedna na milijun – Ani je život preokrenula bolest s kojom se ni doktori ne susreću

Šibenčanka Ana Buva ima 33 godine i samo dvije želje: sjesti i napraviti par koraka izvan kuće u svojim Bilicama nadomak Šibenika. Nažalost, većini jednostavna, uobičajena aktivnost za Anu je neispunjena želja jer je godinama prikovana uz krevet zbog teške neurološke bolesti – sindroma grčenja i ukočenosti mišića. Svemu usprkos ona je vesela, mlada žena, a sjećanjima se vraća u prošlost kad je osjetila prve simptome.

-Bila je 2015.godina, počelo je sa stezanjem u grudima. Nitko nije znao dijagnozu, ni liječnici, a još manje mi, laici. Završila sam na Hitnoj jer nisam mogla disati, a nakon toga bilo mi je sve lošije – prisjeća se Ana.

Prvi bolovi

Bolovi iz grudnog koša proširili su se na ruke, noge. S vremenom je zbog bolova sve više morala ležati, a sve manje stajati, pogotovo hodati.
-Liječnici u Šibeniku su se stvarno trudili oko mene. I za njih je ovo bila velika nepoznanica. Rekli su nam da su imali samo 2 takva slučaja. Napravili smo brojne pretrage, a meni je bilo sve lošije. Nakon nekog vremena dobili smo dijagnozu – stiff person syndrome, sindrom grčenja i ukočenosti mišića skoro cijelog tijela. Dobila sam analgetike da mi makar malo smanje bolove, a tu je i pravi koktel drugih lijekova i flasteri. Oni mi pomažu da lakše preživim dane i noći. To mi pomaže tek 30 posto. Danju se samo dignem da bih obavila osnovne higijenske potrebe i odmah se moram vratiti u krevet – priča Ana.

Teško joj je po danu, a i noćni sati bez sna posebno su joj teški. Nakon takvih neprospavanih noći više od pola dana prespava i tako iz dana u dan…  Kao i svakome od nas u nekoj teškoj situaciji i Ana je u ovoj borbi s teškom bolešću shvatila tko joj je najbliži. -Tu je moja obitelj, moj najveći oslonac, najviše moja sestra Ivana. Ona je u sve upućena, zatim majka, otac i par prijatelja. I to vam je sve. Naučila sam kroz ovu moju bitku što je život i kako treba cijeniti ove ljude koji su uz mene – kaže nam Ana.

Autoimuni poremećaj

Liječnici u Šibeniku su dali sve od sebe, no Ana se nada odlasku u Zagreb kako bi joj pronašli još bolju terapiju i donekle smanjili bolove. Što uzrokuje takvu bolest, nitko pouzadno ne zna. Upravo zbog činjenice što se radi o rijetkoj bolesti, znanstvenici još uvijek proučavaju njezine uzroke te vjeruju kako je posljedica autoimunog poremećaja.
-Svjesna sam da je bolest progresivna, neizlječiva. No samo želim da mi ne bude gore, toga se bojim – priča Ana.
Unatoč nesnosnim bolovima, teškoj dijagnozi i lošim prognozama ove neurološke bolesti Ana Buva ne gubi nadu. Jedna je na milijun. Toliko je rijetka ova iznimno teška bolest javnosti u zadnje vrijeme poznata jer je od nje oboljela i globalna zvijezda Celine Dion.

Ana Buva
Ana prije bolesti, foto: privatna arhiva

-Svaki dan je moja nova bitka za život. Svaki dan je nova nada da će mi liječenje donijeti olakšanje. Sama sebe bodrim, crpim snagu iz sebe i ljudi oko sebe, hvala svima. Vjerujem da će mi jednom biti bolje – s osmijehom kaže.
I mi joj želimo da ostvari želje s početka ove životne priče – sjesti i prošetati. Tako jednostavna, svakodnevna rutina, a za sada velika želja za mladu Šibenčanku Anu. Na naš kontakt redakcija@portalzdravlje.hr ili na društvenim mrežama možete se javiti ako želite pomoći Ani. Svaka pomoć je važna, bila to riječ podrške ili sitnica koja će ju razveseliti, odagnati barem kratko brige.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike