Jedan ginekolog u primarnoj prosječno skrbi o 5500 žena, 250 tisuća žena nema odabranog ginekologa

Datum:

Uz manjak obiteljskih liječnika, zabrinjavajuće je i to što su oni prosječno stari 52 godine, a čak njih 33 posto je starije od 60 godina. Među njima su i 184 liječnika obiteljske medicine koji su stariji od 65 godina te su navršili godine za odlazak u mirovinu. Situacija je jednako loša i s ginekolozima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti kod kojih u odnosu na planiranu mrežu HZZO-a nedostaje čak 31 posto ginekologa, upozorava Komora.

Jedan primarni ginekolog prosječno skrbi o 5500 pacijentica, što znači da najmanje 250.000 žena nema odabranog ginekologa u primarnoj zdravstvenoj skrbi u javnom zdravstvu. Ginekolozi prosječno imaju 54 godine, čak su i nešto stariji od specijalista obiteljske medicine, a najteža situacija je u Brodsko-posavskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Ličko-senjskoj županiji.

Uz povećanje broja liječnika, Komora traži i smanjenje prosječnog broja pacijenata po liječniku te administrativno rasterećenje liječnika.
Traži da izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti idu u smjeru osiguravanja boljih uvjeta rada liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, čime bi se, smatraju, zaustavio i odljev mladih liječnika iz Hrvatske.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Psihologinja Žauhar: Slobodne aktivnosti djetetu pomoći odabrati, a ne birati

Slobodne aktivnosti trebale bi biti dio odrastanja. No, kako...

Hrvatski program ranog otkrivanja raka pluća provodit će se u cijeloj EU!

U jeku pandemije Hrvatska je započela s provođenjem programa...

Bez radioizotopa dijagnostika i terapija su nezamislive

Nuklearna medicina je specijalistička grana medicine koja koristi radioaktivne...

Program preventivne edukacije Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije nastavlja provoditi edukaciju...