Jan i Tin, četveromjesečni blizanci dobit će korektivne kacige

Datum:

Jan i Tin Major, četveromjesečnim blizanci iz Krčenika u općini Podravska Moslavina ipak će dobiti korektivne kacige. One će im pomoći pri okretanju glavica. Riječ je o slučaju kranijalne ortoze.
Nakon što je slučaj završio u medijima i nakon što se doznalo da je mladim roditeljima skromnih primanja do kraja kolovoza neophodno čak 36.000 kuna za ova pomagala, organiziran je humanitarni koncert. Pridružile su se i brojne lokalne udruge. Blizanci Jan i Tin još su u maminu trbuhu bili glavicama naslonjeni jedan na drugog. Zbog toga im se glave nisu pravilno formirale.

Motoričke smetnje

Janova je deformirana 13 posto, a Tinova 8,5 posto, zbog čega imaju motoričke smetnje, te ne mogu rotirati glavu. Kako kosti lubanje postaju čvršće, stvara se pritisak na neke dijelove mozga. To bi poslije moglo prouzročiti veće probleme.
Stoga je roditeljima Ramoni i Ivanu Majoru preporučeno da nabave takozvane korektivne kacige. Riječ je o skupim pomagalima koja HZZO ne priznaje kao medicinska pomagala. Roditelji su stoga potražili pomoć u ordinaciji slovenske privatne klinike MOOR Ortotika i protetika u Velikoj Mlaki nedaleko od Zagreba.
– Trudnoća je bila uredna i iznesena do kraja. Ginekologinja mi nije rekla da nešto nije u redu s njihovim glavama. To sam saznala nakon porođaja, kad je pedijatrica rekla da će bebe morati na fizikalne vježbe u Bizovac.
No tamo nam je fizijatar rekao da ne postoje vježbe za taj problem, pa smo danima obilazili doktore u Osijeku i Zagrebu da pronađemo rješenje. No bez uspjeha.

HZZO ne pokriva liječenje

Doktorica nam je rekla da postoje korektivne kacige za djecu s deformacijama glave, pa bi ih Jan i Tin nužno trebali. Ali da troškove takvog liječenja ne pokriva HZZO. U srpnju smo bili na besplatnom pregledu i dobili nalaz te preporuku za kacige, ispričala je Ramona. Nakon toga su mladi roditelji putem medija uputili apel za pomoć. Odmah se odazvao tamburaški sastav Fijaker. Oni su u dogovoru s roditeljima i načelnikom općine Podravska Moslavina Dominikom Cerićem, odlučili organizirati humanitarni koncert u Podravskoj Moslavini kako bi pomogao mladoj obitelji Major.
Ovih dana je objavljena sretna vijest o tome kako je novac prikupljen.

Kranijalne ortoze

Recimo i o čemu je riječ kod kranijalne ortoze.
Iako je lubanja odraslih osoba tvrda, lubanja djeteta sastoji se od nekoliko ploča s mekim točkama i grebena, gdje im se kranijalne kosti još nisu spojile. Kao rezultat njihove mekše lubanje, bebe Jan i Tin mogu razviti glavice nepravilnog oblika. U nekim će slučajevima možda trebati kaciga da ispravi oblik glave i izbjegne buduće zdravstvene probleme.
Terapija kacigom obično traje oko tri mjeseca, a ne bi trebala biti bolna ili neugodna za bebe.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Kampanja docjepljivanja protiv dječje paralize u Britaniji

Nakon što je polio virus u lipnju otkriven u...

Smanjene zalihe krvi, “Dođite svi u Petrovu 3”

Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu pozvao je darivatelje svih...

Covid lijekovi nisu za sve hospitalizirane, omikron podvarijante ne reagiraju na Paxlovid

Sigurnost lijekova, procjena njihove učinkovitosti i nuspojava - dio...