HZJZ: mRNA cjepiva ne mogu se ugraditi u ljudski genom
dr. Krunoslav Capak, foto: Željko Lukunić/PIXSELL
KOMENTARI

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) demantirao je tvrdnje dijela znanstvenika da se mRNA molekule iz cjepiva ugrađuju u genom.

„Tvrdnje kako kod mRNA cjepiva postoji mogućnost da se mRNA ‘ugradi’ u ljudski genom pomoću postojećih mehanizama u našim stanicama, koji uključuju proteine kod kojih je zabilježena aktivnost reverzne transkripcije, odnosno prepisivanja mRNA u DNA koja se potom može ‘ugraditi’ u DNA u jezgri stanice, su insinuacije za koje u literaturi nema nikakvih relevantnih dokaza”, objavio je HZJZ.

Isto tako opovrgnuli su i tvrdnje kako su mRNA cjepiva namjerno dizajnirana kako bi mRNA iz cjepiva izbjegla sve zaštitne mehanizme naše stanice te izazvala pojavu zloćudnih i nasljednih bolesti.
„Tu je važno napomenuti da se sigurnost mRNA cjepiva ispituje već godinama te da su zahtjevi za sigurnost suvremenih profilaktičkih cjepiva iznimno strogi”, ističe HZJZ.

Proces proizvodnje mRNA, kažu, ne zahtijeva toksične kemikalije ili stanične kulture koje bi mogle biti kontaminirane, proizvodnja mRNA izbjegava uobičajene rizike povezane s drugim cjepivima koja sadržavaju žive viruse, virusne vektore, inaktivirane viruse i dijelove proteina virusa.

Kod osoba koje su cijepljene mRNA cjepivima čak i kada bi postojali teoretski rizici infekcije ili integracije vektora u DNK stanice domaćina, oni ne izazivaju zabrinutost te se, slijedom svega navedenog, mRNA cjepiva smatraju sigurnim formatom cjepiva pa čak i lijekova budućnosti. Korištenje mRNA tehnologije otvara široke mogućnosti za prevenciju, ali i liječenje raznih bolesti, poručuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

TEST 2
TEST