HLK protiv obaveze liječnika da prijavljuju MUP-u pacijente-vozače
Predsjednik HLK, dr. Krešimir Luetić, foto: Tomislav Krišto/CROPIX

Hrvatska liječnička komora (HLK) zatražila je da se iz zakona u cijelosti ukloni obaveza liječnika da prijavljuju MUP-u promjene zdravstvenog stanja vozača.

Taj su zahtjev iznijele predstavnice Komore dr. Vikica Krolo, dr. Ines Balint i dr. Ljiljana Ćenan na sastanku s predstavnicima Ministarstva zdravstva i Ministarstva unutarnjih poslova na temu izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
U slučaju prihvaćanja zahtjeva HLK-a u zakonu bi ostala jedino obaveza za specijaliste medicine rada, koji su educirani i zakonom ovlašteni nakon pregleda izdavati liječničke potvrde za vozače.

Odnos liječnik – pacijent temelji se na povjerljivosti koja bi se značajno narušila predloženim izmjenama i dopunama zakona, a slična praksa ne postoji u većini država Europske Unije, ističu iz HLK.

Na sastanku je također istaknuto da će odredbe Zakona o sigurnosti prometa biti nemoguće primijeniti prije stupanja na snagu svih podzakonskih akata tj. pravilnika koji detaljno razrađuju materiju iz zakona.
Ako će konačna verzija zakona sadržavati ne samo obvezu liječnika obiteljske medicine da prijavljuju promjenu zdravstvenog stanja nego i njihovu prekršajnu odgovornost, Hrvatska liječnička komora poručuje da će zatražiti preispitivanje ustavnosti navedenog zakona na Ustavnom sudu.

 

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments