fbpx
Prava pacijenataEuropska kartica zdravstvenog osiguranja

Europska kartica zdravstvenog osiguranja

Osiguranici HZZO-a imaju pravo na Europsku karticu zdravstvenog osiguranja – skraćeni naziv EKZO ili na engleskom jeziku European Health Insurance Card – te skraćeni naziv EHIC. Temeljem te kartice osiguranici HZZO-a, koji se za vrijeme svog privremenog boravka na području druge države članice EU iznenada razbole, ozlijede ili dožive nesreću, imaju pravo koristiti zdravstvenu zaštitu koja se ne može odgoditi do planiranog povratka u Hrvatsku, a na teret sredstava HZZO-a. Besplatna kartica vam u državama članicama EU omogućava korištenje zdravstvenih usluga koje su s medicinskog gledišta nužne, uzimajući u obzir prirodu usluga i dužinu očekivanog boravka, a kod ugovornih pružatelja zdravstvenih usluga.

EU kartica ne zamjenjuje putno osiguranje


EKZO nije alternativa putnom osiguranju. Ona ne pokriva troškove privatne zdravstvene zaštite ili troškove poput spašavanja pacijenta prilikom nezgode na skijalištu, zračni prijevoz natrag u domovinu ili ukradeno ili izgubljeno vlasništvo. Stoga je preporučljivo uz EKZO imati i odgovarajuće putno osiguranje. Europska kartica zdravstvenog osiguranja koristi se na području Europske unije, a zahtjev mogu podnijeti sve osobe koje imaju uredno utvrđen status u obveznom zdravstvenom osiguranju. Podnesite zahtjev ili putem web portala HZZO-a ili u najbližem regionalnom uredu/područnoj službi. EKZO pokriva troškove neodgodive zdravstvene zaštite, za koju liječnik zdravstvene ustanove kojoj se u inozemstvu javite, kaže da se ne može odgoditi do vašeg planiranog povratka u Hrvatsku. Neodgodiva zdravstvena zaštita bit će i zdravstvena zaštita u vezi s kroničnim ili postojećim bolestima ako cilj putovanja nije liječenje (na primjer, kontrola visokog tlaka), te zdravstvena zaštita u vezi s trudnoćom i rođenjem djeteta, ako cilj privremenog boravka u inozemstvu nije porod. Također, neodgodive zdravstvene usluge su npr. i dijaliza, terapija kisikom, tretmani za astmu, no zbog korištenja tih usluga prethodno se morate dogovoriti sa zdravstvenom ustanovom države u koju namjeravate otputovati.
Ako izgubite status osigurane osobe karticu odmah morate vratiti HZZO-u. Usprkos EKZO moraju se platiti zdravstvene usluge, ako nisu bile neodgodive naravi, no, ako su bile neodgodive naravi, a pružene su od strane ugovornog pružatelja zdravstvene usluge, po povratku u Hrvatsku možete HZZO-u podnijeti zahtjev za refundiranjem troškova. EKZO se koristi izravno kod ugovornih pružatelja zdravstvenih usluga pod istim uvjetima i po istoj cijeni kao da ste osigurani u državi boravka. To znači da ćete možda morati osobno snositi iznos sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite (participacija), ukoliko se sudjelovanje naplaćuje u državi boravka za zdravstvene usluge koje su vam pružene.EKZO ne pokriva troškove zdravstvene zaštite korištene kod privatnih pružatelja zdravstvenih usluga. Ujedno ne pokriva putne troškove prilikom povratka u Hrvatsku, a nakon nastanka osiguranog slučaja. Gubitak, krađu ili izgubljenu iskaznicu treba odmah prijaviti HZZO-u. U tom slučaju izdat će Vam se Certifikat koji privremeno zamjenjuje EKZO. Najjednostavniji način dobivanja je da podnesete zahtjev putem web portala HZZO-a. Također ga možete podnijeti osobno u nadležnom regionalnom uredu ili područnoj službi HZZO-a, a u roku od 8 dana od dana predaje zahtjeva moći ćete osobno preuzeti EKZO. Neki regionalni uredi imaju i kartomate koji ih nakon narudžbe izdaju.


U usluge usključene i neke nečlanice EU

U pravilu ta iskaznica vrijedi tri godine. Putujete li hitno i nemate vremena čekati osam dana, javite se u regionalni ured ili područnu službu HZZO-a gdje ćete odmah dobiti Certifikat koji privremeno zamjenjuje EKZO za razdoblje vašeg putovanja.
U slučaju privremenog boravka na području Islanda, Lihtenštajna i Norveške od 12.travnja 2014. godine, a od 1. siječnja 2017. godine i na području Švicarske, možete koristiti zdravstvene usluge na osnovu Europske kartice zdravstvenog osiguranja.
Osigurane osobe iz Islanda, Lihtenštajna i Norveške od 12. travnja 2014. godine, a osigurane osobe iz Švicarske od 1. siječnja 2017. godine mogu korisititi zdravstvene usluge neodgodive naravi na osnovu EU kartice zdravstvenog osiguranja koju im je izdalo njihovo zdravstveno osiguranje te isto tako mogu korisititi zdravstvene usluge planiranog liječenja na osnovu tiskanice E112 ili potvrde S2.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike