OstaloEuropska agencija za lijekove pokrenula proceduru provjere ruskog cjepiva

Europska agencija za lijekove pokrenula proceduru provjere ruskog cjepiva

To cjepivo protiv COVID-19 već koristi niz zemalja izvan EU, ali i Mađarska te Slovačka koje nisu čekale europsko zeleno svjetlo. Jednake najave krenule su i kod nas, a u međuvremenu je u službenu ocijenu Sputnik V krenuo i u Europskoj agenciji za lijekove (EMA).

EMA će vrednovati podatke kako će oni biti dostupni te odlučiti da li je korist veća od rizika – standardna je opaska EMA-e o ovom dijelu procedure ili bolje rečeno ubrzane procedure prema kojoj se trenutno revidiraju i odobravaju cjepiva i lijekovi protiv ove pandemijske bolesti.

Fond RDIF i Gamaleya Institut koji stoje iza ovog ruskog cjepiva, kako proizvodnje tako i distribucije, objavili su kako će “surađivati s nacionalnim regulatorima diljem svijeta kako bi pružili podatke kliničkih istraživanja svojeg cjepiva. Opisuju ga kao jedno od tri najbolja cjepiva protiv korone koje je do danas autoriziralo 42 zemlje s ukupnom populacijom 1,1 milijardu ljudi.

O učinkovitosti ovog cjepiva nedavno je, podsjetimo, objavljen znanstveni rad u čuvenom Lancetu  gdje su naveli kako je učinkovitost Sputnika V 91,6 posto.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike