Epiduralna rodiljama nakon 21 sat nije moguća jer nema dovoljno liječnika

Datum:

U toj ustanovi epiduralna anestezija je moguća, ali ne u svakom trenutku što DUMAM-e smatraju nedopustivim. Peticiju je inicirala Dita Lipanović, jedna od administratorica te FB grupe koja okuplja mame sa šireg dubrovačkog područja, ističući kako se u 21. stoljeću epiduralna anestezija u Općoj bolnici Dubrovnik može zatražiti samo u određenim satima. Prema njihovim tvrdnjama to je vrijeme od 8 do 16 sati.

-Pa nismo u Africi. A ni u kamenom dobu. Sasvim bi trebalo biti normalno da se ženama ponudi epiduralna, kao u svim normalnim zemljama i bolnicama diljem svijeta i u ostatku Hrvatske – naglašava mama Lipanović.

Iz Opće bolnice Dubrovnik odgovaraju da uslugu bezbolnog poroda, odnosno prava na epiduralnu anesteziju, rodilje imaju na raspolaganju od 7.30 do 21 sat te da je taj program nastavljen do danas unatoč brojnim kadrovskim problemima, ali i problemima izazvanim Covid-19 pandemijom. Objašnjavaju kako je u toj ustanovi zaposleno 9 anesteziologa, a svaki specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine mjesečno odrađuje i do devet 24-satnih dežurstava. Pored toga, kako ističu, posao anesteziologa obuhvaća na dnevnoj bazi: jedinicu intenzivnog liječenja, covid jedinicu intenzivnog liječenja, hitne operacije, hladni pogon (ranije dogovorene nehitne medicinske zahvate), dnevne ambulante za buduće kirurške zahvate, kolonoskopije s anestezijom i prema potrebi, transport životno ugroženih bolesnika prema Splitu i Zagrebu.

Nema liječnika

Kako kažu, održavaju i nadstandard, te imaju program anestezije za stomatološku djelatnost kod djece s teškoćama u razvoju, kao i magnetsku rezonancu u anesteziji za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom. Pored spomenutog samo u Jedinici intenzivnog liječenja u posljednjih godinu dana na respiratoru je bilo 420 pacijenata, od čega 121 pacijent s COVID-om.
S druge strane, DUMAM-e se pitaju „zašto dežurni anesteziolog ne može biti dežuran i za rodilište, ako već postoji u bolnici?“, a iz Opće bolnice Dubrovnik odgovaraju:

-Bezbolni porod u mogućnosti smo osigurati u razdoblju od 7.30 do 21 sat. Nije nažalost moguće organizirati dežurstvo liječnika anesteziologa prema sugestijama mama s FB s obzirom da bi u slučaju pružanja usluge epiduralne anestezije rodiljama u noćnim satima, dežurni anesteziolog morao biti uz rodilju u prosjeku idućih 5 do 6 sati, a u međuvremenu se bilo koje hitno medicinsko stanje zbog kojeg je taj anesteziolog u dežurstvu, ne bi moglo odraditi čime bi direktno bili ugroženi životi pacijenata– navode u odgovoru iz Opće bolnice Dubrovnik i posebno ističu kako bi za ispuniti zahtjeve iz peticije, Opća bolnica Dubrovnik, u vrijeme COVID-19 pandemije i izvanrednih uvjeta rada od ožujka 2020. trebala zaposliti najmanje dvoje dodatnih anesteziologa što u ovom trenutku nije moguće zbog nedostatka tih specijalista u cijeloj Republici Hrvatskoj.

Tako Opća bolnica Dubrovnik ima trajno otvoren natječaj za zapošljavanje specijalista anesteziologije, reanimacije i intenzivne medicine na koji se nitko ne javlja, a otvoren je i natječaj za specijalizanta anesteziologije, također bezuspješno. Iz Opće bolnice Dubrovnik naglašavaju kako zbog opsega posla dio anesteziologa nije uspio iskoristiti niti godišnje odmore iz 2020. godine.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja, ono je odgovornost svih nas

Problemi mentalnog zdravlja i poremećaja ponašanja glavni su uzrok...

Sezona je kolinja, a time i trihinele. Odnesite meso na pregled.

Stručnjaci za javno zdravstvo ovih dana iznova upozoravaju na...

Rušenje preporuke o unosu najmanje dvije litre vode dnevno

Konzumacija osam čaša vode dnevno postala je opće prihvaćena...