AktualnoDržava ide u borbu protiv debljine i rano otkrivanje dijabetesa

Država ide u borbu protiv debljine i rano otkrivanje dijabetesa

Činjenica je da dvije trećine odraslih u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu težinu, a dodatno zabrinjava podatak da gotovo pola milijuna boluje od dijabetesa što je razlog za jačanje prevencije i praćenje ishoda liječenja kako bismo unaprijedili kvalitetu skrbi oboljelih, a potom i racionalizirali troškove liječenja, istaknuo je ministar Beroš dodajući da Ministarstvo okuplja vodeća imena struke, među kojima je i predstojnik Sveučilišne klinike „Vuk Vrhovac“ Dario Rahelić koji je odnedavno koordinator Ministarstva zdravstva za dijabetologiju.

Kao što je ministar već ranije najavio, u planu je donošenje Akcijskog plana za prevenciju debljine koji bi trebao spriječiti daljnje pogoršanje zdravstvene slike nacije te uspostaviti dodatnu kontrolu ukupnih troškova u zdravstvu. Naglasak će, uz ostalo, biti na ranom otkrivanju dijabetesa.

Premda troškovi samih lijekova za liječenje dijabetesa zauzimaju relativno mali udio ukupnih troškova u zdravstvu, udio troška zbog liječenja komplikacija dijabetesa čini 88 posto od ukupno 4,6 milijardi kuna namijenjenih za liječenje šećerne bolesti, naglasio je Beroš.

Praćenje ishoda liječenja prof. Rahelić vidi u unapređenju praćenja zdravstvenih panela kroničnih nezaraznih bolesti u ordinacijama obiteljske medicine jer aktivno interveniranje u održavanju poželjnih navika i pridržavanju propisanih terapija daje rezultate.

Pritom, ministar Beroš planira rasteretiti obiteljske liječnike od administrativnih zadataka kako bi bili u mogućnosti aktivnije sudjelovati u postizanju dogovorenih ishoda liječenja.  Beroš najavljuje i jedinstven, suvremeni registar oboljelih od šećerne bolesti u Hrvatskoj.
Jedino takav registar može dati uvid u stvarno stanje bolesti u oboljelih, prisutnost komplikacija, pridružene bolesti, a poglavito u ishode liječenja što je, uz prevenciju debljine i sprečavanje razvoja kroničnih bolesti, temelj borbe s ovim vodećim javnozdravstvenim problemom, zaključio je Beroš.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

spot_img

Istražite

Popularno