fbpx
AktualnoDr. Kaić: Gripa se počela širiti u populaciji, potvrđena su 93 slučaja

Dr. Kaić: Gripa se počela širiti u populaciji, potvrđena su 93 slučaja

„Većina se vjerojatno odnosi na hospitalizirane bolesnike, a manji dio na ambulantne bolesnike i na osoblje”, rekao je Kaić za HRT.
Riječ je redom o bolesnicima za koje se sumnjalo da boluju od COVID-19 zbog respiratornih simptoma, no kako su bili negativni na koronavirus, rutinski ih se testiralo na grupu i pokazalo se da su pozitivni.

Kaić kaže da su u najvećem broju slučajeva gripom zaraženi stanovnici kontinentalne Hrvatske, a dio njih se s respiratornim simptomima vratio s ljetovanja. Prvi slučaj zabilježen je sredinom kolovoza i radilo se o “uvezenom” slučaju. U odnosu na prijašnje godine gripa je uranila, no Kaić kaže i da uvezeni slučajevi nisu novost. Često se tada događa da se gripa zadrži na jednom ili dva pojedinačna slučaja i zatim se prestane širiti.

Nadali smo se da će tako biti i ove godine, ali evo, imamo prijenos među našim stanovništvom. To je još uvijek vrlo nizak intenzitet prijenosa i postoji mogućnost da prestane i onda se ponovno javi u uobičajeno vrijeme – u prosincu i siječnju, rekao je Kaić.

Zašto se gripa već počela širiti nije poznato, a ne postoje ni informacije da bi trenutni virus gripe mogao biti išta drugačiji od onih koji su do sada cirkulirali.
Hrvatski zavod za javno zdravstvo do sada je naručio 600 tisuća doza cjepiva protiv gripe za ovu sezonu. Očekuje se da će prva polovina stići do 15. listopada, a zatim bi se moglo početi s cijepljenjem građana.

Učinkovitost cjepiva

Govoreći učinkovitosti cjepiva protiv gripe, Kaić kaže da ona ovisi o soju virusa gripe ali i o podtipu. Učinkovitost cjepiva mogla bi biti niska 10 do 20 posto ako budemo imali peh, a ako budemo imali sreće 40 do 50 posto.

Nije to neka visoka učinkovitost, ali se isplati i za toliko smanjiti rizik, istaknuo je.

Napominje i da je jako važno da cijepljenje počne što prije, prije nego sezona krene u punom zamahu, no ne očekuje se neka eskalacija gripe ove godine. Protiv gripe se može cijepiti svatko, ali se preporučuje ljudima koji zbog osnovne bolesti imaju puno veći rizik za komplikacije.

To se prvenstveno odnosi na osobe starije od 65 godina, osobe koje imaju kronične bolesti, ali zapravo se svaka zdrava osoba može cijepiti ako želi izbjeći hospitalizaciju i bolovanje.

Cjepivo protiv gripe može se dati istovremeno s drugim cjepivima i nije potreban nekakav određeni razmak. Jedino se u slučaju cjepiva protiv COVID-19 preporučuje razmak od 14 dana, zbog činjenice da se radi o novom cjepivu.
Kaić je poručio i da se ne smije banalizirati COVID-19 i uspoređivati tu bolest s gripom. Naime, smrtnost od COVID-a barem je deset puta veća od smrtnosti u slučaju gripe.
Osvrnuo i na naručeno proteinsko cjepivo protiv COVID-19 koje bi, prema najavama, trebalo stići u Hrvatsku krajem ove ili početkom sljedeće godine.
Rekao je i da ljudi puno nade polažu u to cjepivo, te naglasio da se još uvijek ne zna koliko će to cjepivo biti djelotvorno i sigurno za primjenu.

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike