Dr. Kaić: Cijepljenje kroničnih bolesnika trajat će barem do početka ljeta
Okrugli stol o cijepljenju protiv COVID-19 oboljelih od dijabetesa

Oboljeli od šećerne bolesti moraju biti prioritet u cijepljenju protiv infekcije COVID-19, poruka je okruglog stola s kojeg se moglo čuti i da tu skupinu pacijenata brine niz nedoumica oko tog postupka.

Gotovo 29 posto ispitanika u anketi Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga ne želi se cijepiti protiv COVID-19, infekcije za koju je upravo dijabetes jedan od većih rizika za razvoj teške kliničke slike. Oboljeli od dijabetesa, posebice iz starije dobne skupine, međutim moraju biti prioritet – jasno je poručio prof.dr.sc. Dario Rahelić na okruglom stolu u organizaciji spomenutog Saveza. Predstojnik Sveučilišne klinike za dijabetes i endokrinologiju Vuk Vrhovac istaknuo je da su osobe oboljele od dijabetesa posebno osjetljiva populacija koja se mora od ovog infekta zaštititi cijepljenjem. Kao najčešći razlozi odbijanja cjepiva protiv korone spomenuta anketa pokazala je da je to sumnja u cjepivo te strah od nuspojava, a prema riječima mag.soc.geront. Zrinke Mach, predsjednica Saveza, oboljeli imaju puno pitanja i nedoumica o samim mogućnostima i postupku cijepljenja, ali i o učinkovitosti pojedinih cjepiva. Očito je dosta pitanja izazvala javna polemika o učinkovitosti Astra Zeneca odnosno oxfordskog cjepiva za što je na ovom događaju prim.dr.med. Bernard Kaić rekao:

Što se tiče sigurnosti, sva tri cjepiva su sigurna. Što se tiče sprječavanje razvoja teškog oblika bolesti, tu su isto sva tri cjepiva djelotvorna. U sprječavanju lakših oblika, nisu svi isti. Znamo da je Astra Zeneca cjepivo tu nešto manje učinkovito. Ali to sve ovisi o strategiji cijepljenja. Ako je strategija smanjiti što prije teške razvoje bolesti onda je zapravo svejedno s kojim se cjepivom cijepite.

Kakogod, dr. Kaić rekao je i da će cijepljenje kroničnih bolestnika trajati barem do početka ljeta. Uzrok tome su isporuke cjepiva manje od naručenih i planiranih što je problem na razini cijele EU.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments