fbpx
back to top
NaslovnaZdravstvena pismenostGERB - što učiniti kod refluksa, objašnjava Olja Martinić

GERB – što učiniti kod refluksa, objašnjava Olja Martinić

Gastroezofagealni refluks ili GERB je najkraće rečeno kada se želučani sadržaj vraća u jednjak. Kako bi se to neugodno stanje izbjeglo preporučuje se posebna prehrana. Odnosno izbjegavanje određenih namirnica. O prehrani kod refluksa savjetuje splitska nutricionistkinja Olja Martinić koja kaže da refluks uglavnom prati nekoliko stvari koje mogu biti poteškoće.

Koje su to poteškoće?
Pacijent možda ima manjak digestivnih enzima, hrana mu predugo boravi u želucu pa se lakše događa refluks. Isto tako to može biti i anatomski. Postoje ljudi koji imaju malo slabije mišiće oko želuca te kod njih zbog toga dolazi do refluksa. Prvo treba ustanoviti zbog čega se pojavljuje refleks. Je li zbog slabosti mišića ili zbog nekog drugog razloga pa se po tome radi prehrana takvog bolesnika.

Lužnate namirnice

Ima li nešto što je jako važno kod refluksa?
Naravno, a to je da se konzumira što više hrane koja je lužnata. Kod refluksa imamo problem u tome što višak kiseline ide prema gornjem respiratornom sustavu. Takvo stanje može biti jako neugodno za pacijenta. Zato vodimo računa da bude lužnata namirnica. Količina kiseline koja se oslobađa kroz refluks nagriza jednjak. Zbog toga treba raditi određene probiotičke formule koje oblažu donji dio jednjaka.

Možete li objasniti pojam lužnatija namirnica?
Postoji PH lista namirnica pa bi ljudi koji imaju refluks pogotovo u večernjim satima trebali izbjegavati slatka jela, gazirana pića i prženu hranu. To je za njih pogubno. Dakle nije bitno je li teletina na tanjuru nego na koji način je pripremljena. Druga stvar koja je važna kod refluksa je da hrana mora biti dobro usitnjena. Ako je osoba lijena baš sa žvakanjem onda u tanjuru hranu treba dobro usitniti. U tom slučaju će imati manje poteškoća s refluksom. Ono što je isto jako važno je da se osoba ne smije prejesti.

Kakvi onda obroci trebaju biti kod osoba koje imaju refluks?
Obroci moraju biti mali, a za večernje obroke uglavnom predlažemo jela koja su s kuhanim prosom ili jela s kuhanim ječmom. Kao i jela koja su pripremljena s obarenim lisnatim povrćem. Tu spada blitva, špinat, koraba ili neko drugo povrće koje ima PH, dakle lužnato je i neće iritirati na podizanje kiselina. Kiselina se najviše izlučuje kada je želudac prazan. Ljudi ne bi smjeli napraviti dužu pauzu od 3,5 sata između obroka i ono što je posebno važno je da jutro počnu čajem. Nikako s kavom, pecivima ili nečim drugim nego bilo koji neutralni ili voćni čaj.

Dodaci prehrani

Postoje li dodaci prehrani koji su dobri za osobe koje pate od refluksa i koji su to?
Naravno da postoje. To su dodaci prehrani na bazi bilja. Takav je recimo bezalkoholni ekstrakt od sladića. Upravo sladić jako ublažava sve te želučane tegobe i pomaže kod refluksa. Važno je istaknuti kako ne treba provocirati ništa s pijenjem primjerice soda bikarbone ili na bilo koji drugi način što pacijenti znaju raditi. Dovoljno je popiti jednu negaziranu vodu s magnezijem prije spavanja i to nekoliko gutljaja. Tako se potiskuje sadržaj iz želuca jer magnezij neutralizira stanje koje se događa oko tog završetka jednjaka.

Kako onda podijeliti obroke kod refluksa? Treba li onda jesti primjerice svaka tri sata male obroke i kada bi trebao biti zadnji obrok?
Mogu biti i tri obroka, ali treba pojesti i nešto između. U svakom slučaju najvažnije je da se ujutro doručkuje da ne bi bio prazan želudac jer je u tom slučaju refluks vrlo, vrlo neugodan. Zadnji obrok bi trebao biti tri sata prije spavanja. Ako im se obično problem pojavi prije prvog sna onda je u tom slučaju dobro popiti malo mineralne negazirane vode s magnezijem ili neke lužnate mineralne vode koja nema CO2 u sebi, pa će onda to malo neutralizirati. I to se popije samo nekoliko gutljaja.

Bez pržene hrane

Moraju li osobe koje pate od refluksa jesti isključivo kuhanu hranu?
Ne, ne moraju. Zabranjena im je samo pržena hrana, a sve ostalo mogu jesti. Iako se bez ikakvih problema namirnica može peći i u pećnici na papiru za kolače. Danas zaista ima puno tehnoloških mogućnosti s pametnim pećima koje imaju ventilatore i razne kombinacije tako da sve što je spremljeno na takav način je ok.

Trebaju li paziti na čokoladu i ostale slatkiše?
To nije zabranjeno. Što se tiče, primjerice sladoleda, on se lagano topi u ustima i pojede. To je mliječni sasvim solidan obrok. No što se tiče čokolade možda joj je jedina prednost da se pojede između ručka i večere da ne bude previše kasno. Sama po sebi čokolada jako dugo boravi u probavnom sustavu, a upravo takve namirnice treba izbjegavati. Uz čokoladu takve su namirnice i jaja te vrhnje kojima treba po četiri ili pet sati da napusti probavni sustav. Tada znaju izazvati malo nelagode. Međutim postoje tzv. individualne liste jer kod nekih ljudi određene namirnice smetaju, a drugima te iste namirnice ne izazivaju takve poteškoće.

Osjećaj viška zraka

Jesu li takvim pacijentima dozvoljene grahorice pogotovo kada se zna da izazivaju napuhavanje?
Jesu jer su one lužnate, imaju niski glikemijski indeks i one ako se ne kuhaju u pretis loncu nego se primjerice spremaju u otvorenoj posudi i ako im se doda određeni začin tipa lovorovog lista ili kima neće izazvati napuhavanje. Taj osjećaj viška zraka ne znači da će biti u želučanom dijelu jer on može biti u predjelu crijeva, ali u želucu ne sigurno. S druge strane te grahorice, ako su pametno kuhane na način da su dovoljno kuhane, one mogu više smetati primjerice kod ljudi koji imaju problema sa žuči.

Bez alkohola

Pa gdje onda najviše griješe oboljeli od refluksa?
Najveći je problem ipak kod svih pacijenata uzimanje gaziranih pića i alkohola. Njima svima s konzumiranjem gaziranih pića i alkohola bolest bude još više pogoršana.

Vaša poruka za kraj?
Pacijenti koji uz refluks imaju i neka druga ograničenja u prehrani te su na stalnoj terapiji koju im je prepisao liječnik trebali bi se savjetovati sa dijetetičarem ukoliko uključuju dodatke prehrani koji mogu olakšati stanja uzrokovana refluksom. Najvažnije je da o promjeni režima prehrane i uključenju dodataka prehrani obavezno izvijeste svog liječnika. Ako su problemi uzrokovani refluksom prisutni i nakon što pacijent zaista slijedi upute dijetetičara obavezno potražiti mišljenje gastroenterologa.

 

Podijelite članak:

MSD oglas, kampanja

Najnovije

Više iz rubrike

MSD oglas, kampanja

Izabrali čitatelji

Naše rubrike