fbpx
VijestiDr. Darko Ilić o metodama liječenje kronične boli

Dr. Darko Ilić o metodama liječenje kronične boli

Edukaciju iz liječenja boli prošao je kroz tečajeve i radionice u organizaciji Hrvatskog društva za liječenje boli, a pacijenti koji dolaze u ovu ambulantu, kako kaže, najčešće pate od kronične boli povezane s primarnom bolesti.

– Za pravilnu dijagnostiku i u konačnici liječenje boli, oni bi trebali biti potpuno obrađeni od strane ostalih medicinskih struka da bi se isključile možebitne ostale medicinske intervencije ili nekakva ozbiljnija medicinska stanja. Za primjer, ukoliko pacijent ima bolove u donjem dijelu leđa potrebno je napraviti radiološku obradu te pregled neurokirurga. Ukoliko kirurška struka nema indikacija za operativni zahvat u tom trenutku ostaje na nama da pacijentima ublažimo bol. Isto tako ukoliko pacijent pati od jakih glavobolja potrebno je isključiti ozbiljnija stanja koja mogu biti u podlozi kao što su tumori ili aneurizme – govori ovaj liječnik dodajući da s obzirom na današnji način života pacijenti mahom boluju od križobolje.

Također, mnogo je pacijenata s glavoboljama i migrenama te onkoloških bolesnika.

– Liječenje kronične boli ima nekoliko pristupa. Osnovni korak započinje kod liječnika obiteljske medicine, a to je medikamentozna terapija. Pacijenti na prvi pregled uglavnom dolaze s nekom terapijom od ranije. S obzirom na to da mi kao anesteziolozi imamo iskustva s raznim lijekovima na nama je da tu početnu terapiju, ukoliko je potrebno, prilagodimo pacijentu i njegovoj ostaloj kroničnoj terapiji, dodamo neke jače analgetike kao što su opioidi u kombinaciji s adjuvantom terapijom. Drugi korak je nekakav vid fizikalnih tretmana. Ono što mi za sada redimo je akupunktura, TENS (struja) i magnet, a treći su korak invazivne metode poput steroidnih blokada i postavljanje epiduralnih katetera koje koristimo kod oboljelih od karcinoma koji pate od teške maligne boli – objašnjava dr. Ilić.

Ova ambulanta splitske bolnice u godini prije pandemije napravila je oko 2400 pregleda, a cilj je dakako olakšati svakodnevni život s boli.

– Kada pacijenti navode da su smanjili svoje doze lijekova ili čak prestali uzimati analgetsku terapiju onda znate da ste na dobrom putu i da ste toj osobi olakšali svakodnevni život – zaključuje dr. Ilić.

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike