Dok razvijeni svijet raspravlja o trećoj dozi, siromašne zemlje nemaju cjepiva
foto: Shutterstock

Čelnici zemalja u razvoju, koje nisu pokrivene prvom dozom cjepiva, upozorili su na Općoj skupštini UN-a da su postale rasadnici novih sojeva koji bi se brzo mogli proširiti po cijelom svijetu.

Naime, u bogatim državama sada je više od 50 posto stanovništva potpuno cijepljeno, u afričkim državama manje od četiri posto. Solidarnost je zakazala, a zaraza je ponovno uzela maha, istaknuli su predstavnici zemalja urazvoju, a glavni tajnik UN-a nejednaku distribuciju cjepiva protiv COVID-19 nazvao je “bestidnom”.
I Svjetska zdravstvena organizacija nedavno je upozorila da nema smisla govoriti o dodatnom docjepljivanju u bogatim zemljama, dok zemlje u razvoju dijele doze po pola da bi koliko toliko procijepile stanovništvo.
S Opće skupštine UN-a poslana je poruka da vlade država u kojima se proizvodi cjepivo – SAD-a, Europske unije, Velike Britanije, Indije, Rusije i Kine – trebaju surađivati, pod vodstvom UN-a, kako bi osigurale dovoljnu količinu cjepiva za najsiromašnije države. Naime, većina ljudi u svijetu koji su primili najmanje jednu dozu cjepiva dolazi iz zemalja s visokim prihodima.
Oko 900 milijuna Afrikanaca tek bi trebalo primiti prvu dozu cjepiva da bi taj kontinent dosegaoprocijepljenost od 70 posto. U travnju 2020, UN je kreirao ustanovu za globalni pristup cjepivu protiv COVID-19 (COVAX) kako bi osigurao cjepivo za siromašne države. No COVAX nije bio u stanju kupiti dovoljnu količinu doza jer bogate države plaćaju više i guraju se preko reda. SAD je u srijedu obećao dodatnih 500 milijuna doza cjepiva za druge zemlje, a Kina dvije milijarde doza cjepiva za ostatak svijeta do kraja godine.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments