AktualnoDok raste broj hospitaliziranih od covida, Hrvatska na dnu procijepljenosti

Dok raste broj hospitaliziranih od covida, Hrvatska na dnu procijepljenosti

Danas Hrvatska ima toliko cjepiva da ga donira susjednim zemljama, no u među domaćim stanovništvom interes za cijepljenje je dosad na najnižoj razini. Osim toga, Hrvatska je na samom dnu liste procijepljenosti u europskim zemljama. Od nas su gore samo Rumunjska, Bugarska i BiH, kojoj doze cjepiva stižu u vrlo malim količinama.

Grafički prikaz portala OurWorldInData pokazuje da je u Hrvatskoj potpuno cijepljeno tek 39 posto stanovništva, dok je primjerice u najprocjepljenijem Portugalu cijepljeno skoro njih 68 posto.

Istodobno u Hrvatskoj raste broj novozaraženih od covida-19, hospitaliziranih i na respiratoru.

“Od 16. do 22. kolovoza od ukupnog broja hospitaliziranih njih 78.7 posto nije bilo cijepljeno, a u bolničkoj statistici od 16. do 24. kolovoza od 3216 osoba s pozitivnim nalazom njih 86.41 posto nije bilo cijepljeno”, objavio je ministar zdravstva Vili Beroš na Twitteru.

U Općoj bolnici Zadar više od 90 posto hospitaliziranih nije cijepljeno, u KBC-u Rijeka broj hospitaliziranih necijepljenih tri puta je veći od broja cijepljenih, a u OB-u Šibenik, KB-u Dubrava i Specijalnoj bolnici za plućne bolesti sto posto hospitaliziranih zbog covida-19 ujedno je i necijepljeno.

Beroš ističe da je u tjedan dana broj hospitaliziranih povećao se za 46.7 posto, a udio osoba na respiratoru za čak 72 posto.

Delta varijanta virusa u potpunosti je prevladala, te ministar poručuje da su nove varijante virusa dokaz da se trebamo što prije cijepiti, jer se u bazenima onih koji nisu zaštićeni cijepljenjem i preboljenjem stvaraju novi virusni sojevi.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike