AktualnoDiplomirane sestre i tehničari traže propisanu plaću

Diplomirane sestre i tehničari traže propisanu plaću

Zaposleni u patronažnoj službi domova zdravlja, jedinicama intenzivne, operacijskim blokovima, OHBP-u i izvanbolničkoj hitnoj, rade poslove visoke stručne spreme koja im nije priznata pri obračunu plaća. Poruka je to iz Sinidikata Zajedno.
Od 2763 mag. i dipl. medicinskih sestara/tehničara njih 30 posto radi u patronaži, hitnoj, intenzivnoj skrbi i operacijskim blokovima.
Koeficijenti složenosti poslova određeni su izmjenom Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama. Tamo je navedeno kako, primjerice, za radno mjesto medicinske sestre/ tehničara u operacijskom bloku koeficijent iznosi 1,571, a u realnosti je 1,1640.
Isto je i u određenim poslovima patronaže kao i na OHBP-u. Po grubom izračunu, to je oko 200 do 300 eura mjesečno manje na plaći, navode.
Sindikat Zajedno okuplja oko 3500 medicinskih sestara i tehničara. Pokrenli su potpisivanje peticije koju će uručiti ministru zdravstva. Traže rješavanje navedenog problema mirnim putem.
Nedopustivo je da se za određene poslove traži visoka sprema, a osobama koje ju imaju i obavljaju te poslove, tu se spremu ne priznaje pri obračunu plaća, izjavila je predstavnica Sindikata, Lucija Petrik.
Do sada je peticiju potpisalo, kažu, oko 2000 zdravstvenih djelatnika. Vjeruju da će ministar uvažiti njihov zahtjev.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike