Živi zdravoDigitalni dermatoskop - suvremena metoda praćenja madeža

Digitalni dermatoskop – suvremena metoda praćenja madeža

Melanom je jedan od najzloćudnijih tumora kože kod ljudi. Godišnje bilježimo porast oboljenja od 3,5 posto i u tome je Hrvatska u samom vrhu. Rana dijagnoza osnovni je preduvjet uspješnog liječenja jer u kasnijim stadijima petogodišnje preživljenje pada ispod 20 posto. Zato su u Poliklinici Aviva posvećeni prevenciji i poticanju pacijenata na redovite preglede kako bi se eventualne promjene na koži uočile na vrijeme. Upravo će zdravlje kože biti tema današnje radionice u Avivi, nove u nizu edukativnih radionica „Avivin zdravljak“.

Iako je sunce izvor života, ono ima i svoju ‘tamnu stranu’ – sunčevo zračenje koje čini spektar infracrvenih zraka, spektar vidljivog svjetla te ultraljubičasti spektar. Ultraljubičasti spektar zračenja, primarno UVA i UVB zračenje, je zračenje odgovorno za nastanak melanoma, kožnih karcinoma te preranog stanje kože – fotostarenje. UVA zračenje čini čak 95 posto zračenja koje doseže površinu Zemlje, prodire cijelom debljinom epidermisa i ulazi u dermis. Primarni je uzrok starenja kože, prolazi kroz staklo te uzrokuje karcinom kože. Većinu solarnih UVB zraka filtrira atmosfera. One prodiru samo u epidermis (gornji sloj kože) i odgovorne su za opekline od sunca. Radi se o zračenju visoke energije što uzrokuje oštećenje stanica kože na molekularnoj razini te također uzrokuje karcinom kože.

Kreme sa zaštitnim faktorom

U prevenciji nastanka raka kože najvažniju ulogu ima odgovorno fotoprotektivno ponašanje svakog od nas. To između ostalog uključuje i primjenu krema sa zaštitnim faktorom – uvijek i svuda. Na taj način čuvamo, ne samo kvalitetu i izgled kože, već i ukupno zdravlje najvećeg organa na ljudskom tijelu. U Australiji, SAD-u i Kanadi su preparati za zaštitu od sunca registrirani kao lijekovi odnosno kao „over-the-counter” (OTC) lijekovi koji podliježu svim regulativama za lijekove, ali se mogu kupiti bez recepta, dok se u Europi još uvijek svrstavaju u kozmetičke proizvode.

Digitalni dermatoskop

U Avivi, jednoj od najmodernije opremljenih hrvatskih poliklinika, pacijenti imaju mogućnost pregleda digitalnim dermatoskopom koji snima madeže, ali i sve ostale promjene na koži. Dermatoskopija je dijagnostička metoda koja predstavlja zlatni standard u otkrivanju melanoma u ranom stadiju kao i ostalih nemelanomskih tumora kože. Digitalna dermatoskopija je njezina još modernija inačica, ujedno i najsuvremenija metoda praćenja madeža. Omogućuje pohranjivanje slika u digitalnom obliku s ciljem praćenja i usporedbe madeža. To je posebno važno za najrizičniju skupinu pacijenata koji imaju sindrom displastičnih nevusa i velik broj madeža pa se uz pomoć softverske analize fotografija izbjegavaju prekobrojni kirurški zahvati te rana detekcija prvih promjena u njima.
Tako pacijenti kontinuiranim pregledima utječu na prevenciju i mogućnost rane dijagnoze koja je osnovni cilj i preduvjet uspješnog liječenja.

O dermatoskopiji, suncu i njegovom utjecaju na zdravlje i izgled kože danas će u Avivi govoriti stručni tim dermatologa: Ana Medić Flajšman, dr. med., spec. dermatologije i venerologije, Sanja Peršić Vojinović, dr. med., spec. dermatologije i venerologije te Jelena Maljić, dr. med., spec. dermatologije i venerologije, dok će poznate gošće Sonja Kovač i Nikolina Minovska govoriti o svojim iskustvima. Uz vrijedne savjete stručnjaka i razmjenu iskustava okupljeni će osigurati popust na pregled madeža u iznosu od 25 posto.

Svi zainteresirani za današnju radionicu mogu se prijaviti na web stranici Poliklinike Aviva. Nova radionica nas očekuje već u srijedu, 24. svibnja, u 18 sati kad je tema demencija.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

spot_img

Istražite

Popularno