Covid potvrde od 1. listopada vjerovatno uvjet i u sustavu socijale
foto: Patrik Macek/PIXSELL

Postoji realna mogućnost da se od 1. listopada covid potvrde uvedu i u sustav socijalne skrbi i to paralelno s djelatnicima u zdravstvu, najavio je u ponedjeljak načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović u Intervjuu tjedna Media Servisa.

Time bi se socijalni radnici pridružili zaposlenima u zdravstvu koji neće moći doći na posao od 1. listopada bez potvrde o cijepljenju, preboljenju covida ili negativnom testu.

Bolnice i domove za starije moramo maksimalno zaštititi, poručio je Božinović.

Iako se diljem Europe prosvjeduje protiv sličnih odluka za zdravstvo i socijalu, on u Hrvatskoj ne očekuje otpor.

– Očekujemo i vidim i po prvim reakcijama da zapravo u tom sustavu neće biti i ne očekujemo nekakav otpor. Kad govorimo o zdravstvu i kad govorimo o socijali, odnosno domovima za starije, što je vjerojatno sljedeći ili možda istovremeni potez, sve se u tim sektorima na neki način i vrti oko zdravlja ljudi, a naš primarni cilj je zaštititi zdravlje svih naših građana – rekao je Božinović.

Potvrdio je i da se o široj primjeni covid potvrda u Hrvatskoj za sada se ne razgovara kao ni o njihovu uvođenju u obrazovni sustav.
‘ – Ne bismo razmišljali u tom smjeru. Sve odluke moraju biti balans između onoga što bi bilo nužno i onoga što građani mogu prihvatiti. Ovo bi značilo praktički da ne možete nigdje bez covid potvrde. Zapravo je mudrost pronaći balans kako se maksimalno zaštititi s minimalno restriktivnim mjerama – rekao je.

Hrvatska je po ECDC-ovoj epidemiološkoj karti crvena, a ugostitelji su u strahu da će se, ako postanemo tamnocrveni, opet naći na udaru restriktivnih mjera.

‘ – Mi ne razmišljamo ni o popuštanju, ali ni o nekim novim restriktivnim mjerama. Nadamo se da se situacija na ovaj način može držati pod kontrolom tako da nemamo ništa za najaviti u tom smislu – poručio je Božinović.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments