fbpx
VijestiBritanija prva odobrila oralni lijek protiv covida za kućnu primjenu

Britanija prva odobrila oralni lijek protiv covida za kućnu primjenu

Ovaj antivirusni lijek u tabletama smanjuje sposobnost umnažanja virusa, a razvila ga je američka kompanija Merck. Očekuje se da će upravo on postati ključno sredstvo u borbi protiv pandemije.

Molnupiravir sprječava razvoj teških simptoma kod zaražene osobe, a kod njezinih kontakata razvoj zaraze.
“Danas je povijesni dan za našu zemlju. To mijenja život najranjivijima i imunokompromitiranima, koji će uskoro primiti revolucionarni tretman”, objavio je britanski ministar zdravstva Sajid Javid.

Britanska regulatorna agencija MHRA odobrila je molnupiravir za upotrebu kod osoba s blagim do umjerenim covidom-19 koje imaju barem jedan čimbenik rizika za razvoj teške bolesti (pretilost, stariji od 60 godina, šećerna bolest i srčane bolesti).
Propisivat će se pacijentima u roku od nekoliko dana nakon pozitivnog testa. Klinička ispitivanja su pokazala da ovaj lijek upola smanjuje broj hospitalizacija.
I dok prvi oralni lijek za kućnu primjenu protiv pandemijske zaraze čeka odobrenje regulatornih tijela u drugim zemljama, britanska vlada naručila je već 480.000 kutija. Liječenje jednog covid pacijenta ovim lijekom koštat će 800 američkih dolara.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike