fbpx
AktualnoBlokada koljena injekcijama na uputnicu, prof. Radoš objašnjava postupak

Blokada koljena injekcijama na uputnicu, prof. Radoš objašnjava postupak

Blokada koljena ili „tehnička blokada genikularnih živaca koljena“ neoperacijski je način brzoga rješavanja boli u koljenu. Do nedavno se ovu uslugu na uputnicu HZZO-a moglo dobiti samo u KBC-u Osijek. Nakon, što je izv.prof.prim.dr.sc. Ivan Radoš, predstojnik Klinike za anesteziologiju i voditelj Zavoda za liječenje boli te bolnice, za ovaj zahvat educirao i kolege iz KBC-a Rijeka i OB Pula, uslugu je moguće dobiti i tamo.
Riječ je o terapiji koja se pruža kod dijagnoze artroze koljena, a koja još nije u fazi za operacijsko liječenje.

Tko su kandidati

– Ovaj je zahvat prvenstveno namijenjen pacijentima s gonartozama. Degenerativnim promjenama koljena i kroničnim bolovima u tom području koji čekaju operacije potpune endoproteze koljena ili su već imali tu operaciju, ali i dalje imaju bolove. Ne znači da je svaki pacijent kojega boli koljeno idealan kandidat za taj zahvat. U svakom slučaju prvo je neophodno potražiti pomoć svojega liječnika opće prakse. Možda i fizikalne terapije te obaviti neke nefarmakološke procedure poput ultrazvuka, laseroterapije, magnetoterapije ili TENS-a. Ako fizikalna terapija ne poluči rezultate, pacijente bi trebao pregledati ortoped kod kojega se napravi RTG snimak. A nerijetko i magnet koljena da se vidi je li koljeno za operaciju. Odnosno kakav minimalan invazivni zahvat ili nešto što se može riješiti kirurški. Ako su promjene takve da se ne mogu kirurški riješiti, osim zamjenom koljena ili se uopće ne mogu riješiti operacijski, onda smo mi mogući spas, objasnio je  izv.prof.prim.dr.sc. Ivan Radoš iz KBC-a Osijek.

Procjena za zahvat

No, da bi se uopće utvrdilo hoće li radiofrekventna blokada koljena imati učinka, zahvatu prethodi dijagnostička blokada koljena. Ona se provodi tako da se pacijentu u područje koljena daje lokalni anestetik kako bi se utvrdilo hoće li se bol uopće smanjiti. Pokaže li se da se u idućih šest sati od zahvata bol smanjila za najmanje 50 posto, procjenjuje se da će pacijentu biti korisna i radiofrekventna blokada koljena.
U osječkoj bolnici kažu kako procedura ne bi trebala biti bolna za pacijenta, osim u slučaju da se dotakne pokosnica natkoljenica. Ali opća je procjena da bol ne bi smio biti veći od onoga kada vadite krv. Pacijent se odmah po zahvatu otpušta kući uz formular ili dnevnik boli koji treba voditi sljedećih šest sati. Tehničari KBC-a Osijek telefonski zovu pacijenta sljedećeg dana u dogovoreno vrijeme kako bi pacijent prenio rezultate koje je napisao u formular.

– Ako dijagnostička blokada koljena poluči željene rezultate na radiofrekventnu blokadu dolazi se već za nekoliko dana. Zahvat se tehnički neće bitno razlikovati. Samo ćemo tada koristiti drugu vrsta igala koje ćemo spojiti s radiofrekventnim uređajem i radiofrekventnim strujama namjerno oštetiti živčane završetke odgovorne za nastanak bola, objašnjava dr. Radoš.
Nakon toga zahvata bol se ne bi smio vraćati od šest mjeseci do dvije godine. Zahvat se može ponavljati po povratku bola. No, najmanji razmak između dviju blokada mora biti šest mjeseci.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike