AktualnoBeroš: Kraće liste čekanja bitka su svih nas

Beroš: Kraće liste čekanja bitka su svih nas

Volio bih biti na čelu zdravstvenog sustava u kojem nema listi čekanja na preglede i medicinske zahvate, ali kako u svijetu nema takvog ministra zdravstva ni zdravstvenog sustava, onda je bitka za što kraće liste čekanja naša stalna zadaća. I to svih nas! – uvod je to pisma ministra zdravstva na temu čekanja.

Potezi koje je ministar Beroš poduzeo u pojedinim bolnicama pokazuju rezultate. Obveza prema Nacionalnom planu oporavka i otpornosti jest završiti godinu s maksimalnih 270 dana čekanja, podsjetimo.

Kako je pojasnio u pismu, zakonska odgovornost ravnatelja bolnica je organizirati njihov rad. Navodi primjere pojedinih poput osječke bolnice koja je čekanje na MR dojke s 285 dana smanjila na 68 dana. Ili od općih bolnica, uz ostale, s godinu dana čekanja na RTG srca i pluća u zabočkoj bolnici sad više nema čekanja.

– Brojke sve govore. Pokazuju da kada ima volje ima i načina i da možemo. Dodao bih – i moramo – nastaviti istim tempom jer zdravstveni sustav ne postoji radi NPOO indikatora. Zdravstveni sustav postoji radi naših građana i pacijenata, napisao je Beroš.

Dopis kojim ravnatelje podsjeća na spomenutu obvezu skraćivanja čekanja nije, piše, usmjeren protiv nikoga.

– Kao ministar zdravstva nemam direktne zakonske mogućnosti neposrednog upravljanja zdravstvenim ustanovama. Ono što imam i što koristim, što ću činiti i dalje, jest inzistiranje da se provode zakoni i isporučuju rezultati, poručio je ministar Beroš.

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike