OstaloAspirin kao pomoć u prevenciji infekcije COVID-19

Aspirin kao pomoć u prevenciji infekcije COVID-19

Aspirin je prokušani, siguran i jeftin lijek za dugotrajnu uobičajenu uporabu u prevenciji i liječenju kardiovaskularnih bolesti, a prije toga za ublažavanje boli i groznice. Studije su pokazale da aspirin, drugim riječima tableta acetil salicilne kiseline, uz svoje dobro poznate antitrombolitičke pa i protuupalne učinke, može modulirati urođeni i prilagodljivi imunološki odgovor pomažući ljudskom imunološkom sustavu u borbi protiv nekih virusnih infekcija.

Imajući to na umu, izraelski istraživači sa Sveučilišta Bar-Ilan pretpostavili su da liječenje prije infekcije uporabom niskih doza aspirina (75 mg) može imati potencijalno povoljan učinak na osjetljivost na COVID-19 kao i na trajanje bolesti. Zajednički tim iz nacionalne organizacije za održavanje zdravlja Leumit Health Services, Sveučilišta Bar-Ilan i Medicinskog centra Barzilai proveo je epidemiološku studiju. Njihova su otkrića nedavno objavljena u časopisu The FEBS Journal.

Ponoviti rezultate

Istraživači su analizirali podatke o 10.477 osoba koje su testirane na COVID-19 tijekom prvog vala COVID-19 u Izraelu od 1. veljače 2020. do 30. lipnja 2020. Korištenje aspirina za izbjegavanje razvoja kardiovaskularnih bolesti u zdravih osoba povezano je s 29 posto manjom vjerojatnosti infekcije COVID-19 u usporedbi s onima koji ne koriste aspirin. Udio bolesnika liječenih aspirinom bio je značajno niži među osobama pozitivnim na COVID-19, u usporedbi s onima negativnim na COVID-19. A ispitanici koji su liječeni aspirinom bili su manje povezani s vjerojatnošću infekcije COVID-19 od onih koji to nisu. Štoviše, skupina je primijetila da je vrijeme konverzije PCR testa na SARS-CoV-2 iz pozitivnog u negativni rezultat kod bolesnika koji su koristili aspirin COVID-pozitivno, bilo znatno kraće. “Opažanje mogućeg blagotvornog učinka niskih doza aspirina na infekciju COVID-19 preliminarno je, ali izgleda vrlo obećavajuće”, kaže prof. Eli Magen iz Medicinskog centra Barzilai, koji je vodio studiju.

Glavni istražvač dr. Eugene Merzon iz Leumit Health Servicesa naglašava važnost ponavljanja rezultata na većim uzorcima, uključujući pacijente iz drugih bolnica i zemalja, zbog provjere rezultata. Slijede studije koje će razmotriti djelovanje aspirina kao pomagača imunološkog sustava protiv COVID-19 infekcije i u njezinu liječenju

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike