Akupunktura uspješna u liječenju boli, potvrđuju i neurolozi u Hrvatskoj
foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Uzeti najbolje od svih raspoloživih metoda, dio je integrativnog pristupa bolesniku, što ga i razvijeni zdravstveni sustavi uključuju.

Tako je i s akupunkturom koja se kod nekih stanja, pa i boli, poput migrene i glavobolje, primjenjuje i u našim ustanovama. Posebna, mogli bismo je nazvati zagrebačka neurološka škola na čelu s akademkinjom Vidom Demarin, uvela je edukaciju o primjeni medicinske akupunkture. O tome je na nedavnom trećem međunarodnom kongresu o migreni i glavoboljama govorila prim. dr.sc. Duška Sklebar, iz KB Merkur i sa zagrebačkog Medicinskog fakulteta.
Zapadna medicinska akupunktura prilagođena je metoda tradicionalne kineske medicine koja je opstala dulje od 20 stoljeća. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje ju za brojna stanja i bolesti.

U akupunkturi koju mi radimo od 365 točaka koristimo ih 50-tak, duž 12 meridijana. Postoje različiti stilovi i različiti mikrosistemi za njezinu primjenu, ali najvažnije je to što je efikasna. Biokemijski, čini se da ubod u akupunkturnu točku povećava koncentraciju adenozin-trifosfata, što bi moglo objasniti rezultate te metode. Mnogi teorije o meridijanima smatraju teorijama, no, ističe prim. dr. sc. Sklebar, čini se da postoje i dokazi koje zapadna medicina prilaže postojanju meridijana.

Čini se da je riječ o određenim anatomskim strukturama koje se mogu naći pridružene nekim krvnim i limfnim žilama te nekim organima. Prikaz meridijana tako se uspio pokazati kada je u akupunkturnu točku inicirana radioaktivna tvar. Čini se da te akupunkturne točke imaju poligonalnu strukturu i da se rotiraju duž meridijana. Tako je nakon zagrijavanja akupunkturne točke infracrvenom kamerom snimljen tok meridijana. Postoje ultrazvučni i nalazi funkcionalne magnetske rezonance koji su također otkrili neka zbivanja vezana uz primjenu akupunkture. Ubodi u neke snažne akupunkturne točke aktivirali su određene receptore, pojačavali signale i njihov put sve do relevantnih jezgri u mozgu.

Tretman glavobolje

Isto to, potvrđuje prim. dr. sc. Sklebar, vidjeli smo pri djelovanju nekih analgetika. Klinička ispitivanja su pokazala kako različite frekvencije pri elektroakupunkturi povećavaju mnoge supstance važne za bol, odnosno, sprječavanje i uklanjanje boli. Zbog toga su brojne studije istraživale fiziologiju endogenih opioida, pa i tako potvrdile dio razloga zbog kojih ponavljani akupunkturni tretmani daju rezultat kod mnogih stanja.
No, na kongresu neurologa posebno se osvrnula na glavobolje kojima se skup bavio.

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini posebna se važnost pridaje životnoj energiji Chi koja teče svim meridijanima, a glava je mjesto gdje svi yin i yang meridijani završavaju. Tipičan tretman glavobolje je ubod s 12 do 25 igala i uspješno ih liječi. U Njemačkoj postoje skupine liječnika koji se bave akupunkturnim pristupima lumbosakralnim sindromima i glavoboljama. Njemačko istraživanje uspjelo je izdvojiti 4 meridijana i 8 sindroma kod glavobolja. Prevedeno na jezik zapadne medicine, moglo bi se reći da način života, psihološki stres, npr. Imaju jak utjecaj na primjer, tenzijske glavobolje. Studije pokazuju razlike u uspješnosti ali i značaj akupunkture kao komplementarne metode.

Integrativni centri

Pri tome, kako je to objasnila prim. dr. sc. Sklebar, neke načelne razlike između suvremene medicine i tradicionalne kineske medicine koja uz akupunkturu koristi i druga efikasna sredstva, mogle bi se pojednostavljeno sažeti na nekolicinu bitnih. Medicina pristupa po uspostavljenim pravilima, prednost su joj mogućnost brzog, direktnog uklanjanja akutnog problema. To je prvi izbor svakog medicinara za sva akutna stanja i bolesti. No, gotovo sve napredne zemlje uz medicinske imaju i integrativne centre liječenja čak i za karcinome.

Akupunktura je dio tradicionalne višetisućljetne prakse s holističkim pristupom koje se temelji na jačanju obrambenih snaga organizma. To ju čini prikladnom za kronična stanja i poremećaje osobito kad današnja medicina ne nalazi rješenje ili uzrok problema. Fokusirana je na stimulaciju specifičnih endogenih stanja, pa je posve opravdano stekla status uspješne metode koju i u Hrvatskoj kao i u cijelom svijetu primjenjuju mnogi medicinari.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments