AktualnoZdravstveno u RH ima 4,1 milijuna ljudi, a uplaćuje ga 1,5 milijun zaposlenih

Zdravstveno u RH ima 4,1 milijuna ljudi, a uplaćuje ga 1,5 milijun zaposlenih

Pravo na zdravstveno iseljenika koji su otišli na rad u inozemstvo no ostali su prijavljeni u Hrvatskoj te oslobađanje doprinosa mlađih od 30 godina. Dvije su to stavke koje se ne tiču ni zdravstvenih radnika niti ravnatelja, a čiji utjecaj itekako osjeti kasa HZZO-a. Konkretno za oslobođanje doprinosa mlađih od 30 godina na ovoj su sjednici rekli podatak kako je to trošak od 1,275 milijardi kuna godišnje.

 

Zdravstveni sustav imamo svi, pa tko nema zdravstvenu zaštitu u RH. Možemo mi sad otvoriti ovdje neke druge teme; kad se netko iseli iz RH jel se odjavi? Kad ga zaboli jel dođe ovdje u Zagreb? Ajmo biti otvoreni jer smo iseljavanje stavili u političku zonu. Ono što Lucian cijelo vrijeme govori, nije bitno u čijem mandatu intencija je bila dobra, ali umanjenje doprinosa za mlade tema je o kojoj nitko živ ne priča – rekao je ministar financija.

Sustav odjave iseljenika

Što se tiče iseljenih osiguranika ravnatelj HZZO-a, dr. Lucian Vukelić, iznio je konkretne posljednje brojke. Prema tim podacima u Hrvatskoj 4 161 682 ljudi ima zdravstveno osiguranje, a od toga je zaposleno i uplaćuje doprinose njih 1 575 192. U usporedbi s godinom ranije to je 24 119 manje zaposlenih.

Mi smo pokušali sa MUP-om uspostaviti sustav odjave, ali to je naravno opet u sustavu MUP-a, i vi ne možete nikoga natjerati da se odjavi. Oni koji su se odjavili oni su brisani iz evidencije – rekao je ravnatelj Vukelić.

U svakom slučaju dvije su to teme o kojima se javno ne diskutira, a koje očito itekako utječu na novac i troškove u zdravstvu.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike