Zdravstveno u RH ima 4,1 milijuna ljudi, a uplaćuje ga 1,5 milijun zaposlenih

Datum:

Pravo na zdravstveno iseljenika koji su otišli na rad u inozemstvo no ostali su prijavljeni u Hrvatskoj te oslobađanje doprinosa mlađih od 30 godina. Dvije su to stavke koje se ne tiču ni zdravstvenih radnika niti ravnatelja, a čiji utjecaj itekako osjeti kasa HZZO-a. Konkretno za oslobođanje doprinosa mlađih od 30 godina na ovoj su sjednici rekli podatak kako je to trošak od 1,275 milijardi kuna godišnje.

 

Zdravstveni sustav imamo svi, pa tko nema zdravstvenu zaštitu u RH. Možemo mi sad otvoriti ovdje neke druge teme; kad se netko iseli iz RH jel se odjavi? Kad ga zaboli jel dođe ovdje u Zagreb? Ajmo biti otvoreni jer smo iseljavanje stavili u političku zonu. Ono što Lucian cijelo vrijeme govori, nije bitno u čijem mandatu intencija je bila dobra, ali umanjenje doprinosa za mlade tema je o kojoj nitko živ ne priča – rekao je ministar financija.

Sustav odjave iseljenika

Što se tiče iseljenih osiguranika ravnatelj HZZO-a, dr. Lucian Vukelić, iznio je konkretne posljednje brojke. Prema tim podacima u Hrvatskoj 4 161 682 ljudi ima zdravstveno osiguranje, a od toga je zaposleno i uplaćuje doprinose njih 1 575 192. U usporedbi s godinom ranije to je 24 119 manje zaposlenih.

Mi smo pokušali sa MUP-om uspostaviti sustav odjave, ali to je naravno opet u sustavu MUP-a, i vi ne možete nikoga natjerati da se odjavi. Oni koji su se odjavili oni su brisani iz evidencije – rekao je ravnatelj Vukelić.

U svakom slučaju dvije su to teme o kojima se javno ne diskutira, a koje očito itekako utječu na novac i troškove u zdravstvu.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja, ono je odgovornost svih nas

Problemi mentalnog zdravlja i poremećaja ponašanja glavni su uzrok...

Sezona je kolinja, a time i trihinele. Odnesite meso na pregled.

Stručnjaci za javno zdravstvo ovih dana iznova upozoravaju na...

Rušenje preporuke o unosu najmanje dvije litre vode dnevno

Konzumacija osam čaša vode dnevno postala je opće prihvaćena...