Zastupnica Renata Sabljar Dračevac: I meni je otkriven rak dojke

Datum:

Zloćudna bolest ne pita za stranačke boje, samo se zajedno možemo boriti protiv raka. Danas je Svjetski dan borbe protiv raka i, nažalost naša zemlja ima jednu od lošijih statistika u EU kada govorimo o raku – drugu najveću smrtnost. Samo to je dovoljan razlog ponovnog osnivanja neformalne skupine – dio je uvodne poruke dr. Renate Sabljar Dračevac, predsjednice saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku na današnjoj sjednici koju je sazvala radi pokretanja nadstranačke inicijative u Saboru, Zastupnici protiv raka.

Karcinom ne bira svoje žrtve, od njega nisu imuni ni liječnici ni političari. I sama bolujem od metastatskog karcinoma dojke. Od njega je 2015. preminula moja majka, iduće godine i meni je otkriven rak dojke.

Koliko god smo kao liječnici educirani i znamo pomagati ljudima, u onom trenutku kad se nađemo s druge strane stvari su potpuno drugačije. Redovno sam odlazila na mamografiju, povremeno bi me uputili na ultrazvuk, a nalazi su uvijek bili dobri – rekla je dr. Sabljar Dračevac poručivši da je sve to posebno motivira pomagati cijelom društvu kroz Sabor.

 

Ova doista vrijedna inicijativa konkretan je korak, a predsjednica navedenog Odbora vodit će tu nadstranačku skupinu, Zastupnici protiv raka. Smjer inicijative najavljen je odmah na osnivačkoj sjednici, čiji su potpredsjednici dr. Ivan Čelić (HDZ) i Darko Klasić (HSLS), a moglo se čuti odmah i konkretnih prijedloga. Tako je dr. Čelić predložio da bi širokim konsenzusom saborskih zastupnika i zastupnica mogli uputiti apel prema Ministarstvu zdravstva i HZZO-a da se u naš sustav uvede usluga prijevoza onkoloških bolesnika koju je pokrenula udruga Nismo same.
Predsjednica Odbora i Zastupnika protiv raka poručila je također da je zadaća ove inicijative do kraja mandata uvesti rane programe prevencije, unaprijediti multidisciplinarni pristup u liječenju na području cijele zemlje, standardizirati dijagnostičke i terapijske modalitete te umrežiti onkološku skrb u jeidnstvenu mrežu kao što to i predviđa Nacionalni strateški okvir protiv raka.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Potezi EU zemalja za rješavanje čekanja i zastoja u zdravstvu

Više od 1,1 milijun umrlih od covida u EU,...

Upozorenje iz Klaićeve: Četiri djeteta godišnje usmrte opekline

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i...

Prof. Roje objašnjava što se starenjem događa s našim licem i kako usporiti taj proces

Jedno je jasno- prirodu ne možemo pobijediti, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga ipak možemo usporiti. Zašto lice stari, zašto dobivamo bore i podočnjake te kako stariti sa stilom, pitanja su na koja odgovore daje izv. prof. dr. sc. Željka Roje, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Pomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorava...