AktualnoZastupnica Renata Sabljar Dračevac: I meni je otkriven rak dojke

Zastupnica Renata Sabljar Dračevac: I meni je otkriven rak dojke

Zloćudna bolest ne pita za stranačke boje, samo se zajedno možemo boriti protiv raka. Danas je Svjetski dan borbe protiv raka i, nažalost naša zemlja ima jednu od lošijih statistika u EU kada govorimo o raku – drugu najveću smrtnost. Samo to je dovoljan razlog ponovnog osnivanja neformalne skupine – dio je uvodne poruke dr. Renate Sabljar Dračevac, predsjednice saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku na današnjoj sjednici koju je sazvala radi pokretanja nadstranačke inicijative u Saboru, Zastupnici protiv raka.

Karcinom ne bira svoje žrtve, od njega nisu imuni ni liječnici ni političari. I sama bolujem od metastatskog karcinoma dojke. Od njega je 2015. preminula moja majka, iduće godine i meni je otkriven rak dojke.

Koliko god smo kao liječnici educirani i znamo pomagati ljudima, u onom trenutku kad se nađemo s druge strane stvari su potpuno drugačije. Redovno sam odlazila na mamografiju, povremeno bi me uputili na ultrazvuk, a nalazi su uvijek bili dobri – rekla je dr. Sabljar Dračevac poručivši da je sve to posebno motivira pomagati cijelom društvu kroz Sabor.

 

Ova doista vrijedna inicijativa konkretan je korak, a predsjednica navedenog Odbora vodit će tu nadstranačku skupinu, Zastupnici protiv raka. Smjer inicijative najavljen je odmah na osnivačkoj sjednici, čiji su potpredsjednici dr. Ivan Čelić (HDZ) i Darko Klasić (HSLS), a moglo se čuti odmah i konkretnih prijedloga. Tako je dr. Čelić predložio da bi širokim konsenzusom saborskih zastupnika i zastupnica mogli uputiti apel prema Ministarstvu zdravstva i HZZO-a da se u naš sustav uvede usluga prijevoza onkoloških bolesnika koju je pokrenula udruga Nismo same.
Predsjednica Odbora i Zastupnika protiv raka poručila je također da je zadaća ove inicijative do kraja mandata uvesti rane programe prevencije, unaprijediti multidisciplinarni pristup u liječenju na području cijele zemlje, standardizirati dijagnostičke i terapijske modalitete te umrežiti onkološku skrb u jeidnstvenu mrežu kao što to i predviđa Nacionalni strateški okvir protiv raka.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike