fbpx
UdrugeVesna i Igor iz osječke podružnice HULL-a: Bolest ne bira

Vesna i Igor iz osječke podružnice HULL-a: Bolest ne bira

Koliko je važna podrška u liječenju od onih koji su tu situaciju već prošli, dobro znaju Vesna Meško, predsjednica osječke podružnice Hrvatske udruge leukemija i limfomi (HULL) i osječki glazbenik, Igor Delač. Oboma im je dijagnosticiran Non Hodgkinov limfom. Nakon višemjesečne borbe i kemoterapije, oboje su u remisiji. Po struci magistra sestrinstva pokrenula je podružnicu ove udruge koja danas, nadomak proslave druge godine postojanja, broji 60 članova.

Vjera u liječnika je najvažnija

– U našoj podružnici imamo osobu od 20 godina, potom djevojku koja je oboljela s 19 i sad je u remisiji već četiri do pet godina. Imamo i jednog studenta. Sve njih pokušavamo povezati. Inače, broj naših članova, nažalost, nije ujedno i konačan broj oboljelih. Ima ih zapravo puno više, posebice znamo li da ih je puno i s područja Vukovarsko-srijemske županije. Nama je cilj povezati sve pacijente koji boluju od leukemije, limfoma i srodnih bolesti jer potpora i podrška u liječenju znači sve, a to mogu reći iz prve ruke, kaže Meško.

U dvije godine postojanja podružnice HULL-a organizirala je brojne radionice, okrugle stolove na kojima su gostovali liječnici, a isto će, kaže, činiti i nadalje. Baš kao i Igor koji slikovito kaže kako se „hrani“ činjenicom da može svoje iskustvo prenijeti iz prve ruke i ohrabriti sve koji žele savjet, podršku.

– Naravno da je vjera u liječnika najbitnija i nema alternative. Važno je naglasiti da je terapija kad je u pitanju ova bolest dostupna svima. Nakon određenog broja ciklusa sam u remisiji. Činjenica je da je naše iskustvo dragocjeno i najveći mi je motiv što smo pokrenuli priču da ono što smo proživjeli prenesemo iz prve ruke, priča Delač koji je u remisiji, kaže, službeno od prosinca 2020. godine.

Ističe da je, baš kao i Meško, sve informacije koje treba dati liječnik dobio. No bude situacija, primjerice, da netko ne zna je li prirodno da mu je nakon određenog lijeka mučno, što treba raditi i sl. Oboje se slažu u jednom – uvijek je važna vjera u liječnika, a ne u Google ili kakve alternative.

Međusobno razumijevanje

Upravo je Delač, kaže predsjednica osječke podružnice, kao javna osoba dosta uspješno prenio drugima svoje iskustvo. Ali isto tako i činjenicu da bolest ne bira te da se svakome može dogoditi. Po prirodi optimist, Delač kaže kako mu je zadovoljstvo da može uliti nadu u izlječenje ne samo osobama koje su u remisiji već i onima koji su dijagnozu tek dobili, ali i njihovim obiteljima. Svi oni, ističu naši sugovornici, mogu se javiti središnjici Hrvatske udruge leukemija i limfomi i putem pristupnice zatražiti članstvo. Svjesni su, kažu, da je ljude teško pokrenuti. No valja naglasiti da poput ostalih udruga koje okupljaju pacijente, članovi dijele slične interese i mogu itekako razumjeti jedni druge.

Susret s nedoumicama

– I ranije sam se bavio humanitarnim radom, čim sam dobio dijagnozu znao sam da ću, ako preživim, svoje iskustvo htjeti dijeliti sa što više ljudi. Nedavno sam bio na kontroli i upoznao gospođu koja se odmah učlanila. Ovih dana imao sam i tri nova učlanjenja što mi je drago jer ljude mogu uputiti što trebaju napraviti i pomoći im. Sviđa mi se kad dođem na kontrolu i vidim pun hodnik pozitivnih ljudi. Jedino što sam primijetio da muškarci to teže podnose nego žene, iskreno će Delač.

Meško ističe kako je u remisiji već 17 godina i ima veliku podršku supruga. Kao zdravstveni djelatnik, ističe, vrlo dobro zna s kojim se nedoumicama susreću osobe koje čuju ono najgore – dijagnozu karcinoma.
Dodajmo tome da će tijekom Mjeseca svjesnosti o bolesti krvotvornih organa osječka podružnica HULL-a ponovo izići u javnost uz potporu brojnih liječnika. S članovima je nedavno razgovarao i Mario Burek, savjetnik u osječkom Područnom uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom te ih uputio u prava oko inkluzivnog dodatka. Naši sugovornici ističu i važnost Zavoda za hematologiju osječkog KBC-a koji brine o zdravlju oboljelih od ove i srodnih bolesti.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike