U ubrzanoj proceduri EMA-e još jedno cjepivo i lijek protiv COVID-19
foto: pixabay

Prema prvim rezultatima lijek smanjuje količinu virusa u nosu i grlu zaraženih

Europska agencija za lijekove (EMA) započela je proceduru provjere još jednog cjepiva protiv COVID-19, Novavax. Cjepivo istoimene američke kompanije u preeliminarnim rezultatima pokazalo se učinkovitim protiv SARS-CoV-2 virusa, uzročnika navedene bolesti.

Kompanija trenutno provodi ispitivanja na ljudima kako bi utvrdili njegovu sigurnost, imunogenost i učinkovitost protiv COVID-19. EMA će evaluirati podatke iz tih i drugih kliničkih ispitivanja kako budu dostupni – objavili su iz EMA-e otkud će provjeru ovog cjepiva nastaviti dok procjene da ima dovoljno dokaza za njegovo odobrenje.

Novavax cjepivo opisali su kao cjepivo bazirano na proteinu koji sadrži sitne dijelove laboratorijski uzgojenog S proteina koji se nalazi na površini SARS-CoV-2. U istoj proceduri provjere EMA-e trenutno je i lijek protiv COVID-19 temeljen na monoklonskim protutijelima kompanija Regeneron i Roche. Riječ je o lijeku koji, prema preeliminarnim rezultatima, smanjuje količinu virusa u nosu i grlu pacijenata koji su oboljeli od te zarazne bolesti, a koji nisu hospitalizirani.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments