U Švedskoj ukidaju većinu mjera, procijepljeno gotovo 70 posto stanovnika

Datum:

Tamošnja vlada je najavila da se 29. rujna ukidaju stroga epidemiološka pravila za javna okupljanja poput koncerata, sportskih događaja, kafića i restorana, no preporuka da se radi od kuće i dalje ostaje na snazi. Takva je odluka donesena unatoč činjenici da je i u Švedskoj broj zaraženih rastao proteklih tjedana zbog brzog širenja zaraznije delta varijante virusa. Argument je za ukidanje epidemioloških mjera malen broj smrtnih slučajeva u toj zemlji. Ta je zemlja i ranije bila specifična po tome što je izbjegavala stroga ograničenja tijekom pandemije uvelike se oslanjajući na dobrovoljne preporuke o distanciranju i održavanju higijene. Međutim, javna okupljanja, poput koncerata i sportskih događaja održavala su se sa strogo ograničenim broj posjetitelja, a slično je vrijedilo i za kafiće i restorane. Sve se te restrikcije ukidaju krajem mjeseca.
– Poduzimamo daljnje korake u povratku normalnoj svakodnevici – poručila je ministrica zdravstva i socijalne politike Lena Hallengren ponovivši stav švedske vlade „da
ograničenja treba ukinuti što je prije moguće”.
Hallengren je rekla da vlada također razmatra moguću upotrebu potvrda o cijepljenju za neke aktivnosti, iako se nada da to neće biti potrebno nametnuti u zemlji s tako visokom procijepljenošću.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Potezi EU zemalja za rješavanje čekanja i zastoja u zdravstvu

Više od 1,1 milijun umrlih od covida u EU,...

Upozorenje iz Klaićeve: Četiri djeteta godišnje usmrte opekline

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i...

Prof. Roje objašnjava što se starenjem događa s našim licem i kako usporiti taj proces

Jedno je jasno- prirodu ne možemo pobijediti, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga ipak možemo usporiti. Zašto lice stari, zašto dobivamo bore i podočnjake te kako stariti sa stilom, pitanja su na koja odgovore daje izv. prof. dr. sc. Željka Roje, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Pomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorava...