U 1 dan od covida 66 preminulih, otvorene covid ambulante
foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je od covida-19 umrlo 66 osoba, što je najveći broj preminulih u četvrtom valu, a udio novozaraženih među testiranima i dalje je visokih 42 posto.

Na visoke brojeve novozaraženih, hospitaliziranih i umrlih od covida proteklih dana u Hrvatskoj u četvrtak je na sjednici Vlade upozorio i ministar zdravstva Vili Beroš te ponovno pozvao građane na cijepljenje.
Do sada je cijepljeno 58,67 posto odraslog stanovništva. Iako pozdravlja povećani interes za cijepljenjem, ministar kaže da je to još uvijek nedovoljno.
Kao argument je naveo i prošlotjednu pojavu delta-plus soja virusa u Hrvatskoj, do sada evidentiranog na tri lokacije – u Čakovcu, Splitu i Zagrebu.
Riječ je o deset posto zaraznijoj varijanti od brzoširećeg dosadašnjeg delta soja, istaknuo je ministar te pozvao građane da se što ranije upute po treću dozu cjepiva, osobito u sredinama  s velikim brojem novooboljelih.

Zaraženi u zdravstvu

Jučer je utrošeno više od 27 tisuća doza cjepiva, od toga više od 16 tisuća prvih doza cjepiva, dodatnom dozom cijepljeno je  61.356 osoba, a terenskim radom patronažnih sestara cijepljeno je 49 posto kontaktiranih starijih osoba, što je povećanje od 25 posto u odnosu na tjedan ranije.
Detektirana su 583 zaražena djelatnika u zdravstvenom sustavu nakon uvođenja covid potvrda, što ministar ocjenjuje najboljom potvrdom da je tu mjeru trebalo uvesti u zdravstvene ustanove.

U toliko slučajeva spriječeno je širenje zaraze u zdravstvenom sustavu. Covid potvrde, testiranje, pridržavanje epidemioloških mjera i cijepljenje nije priča o pojedinačnim pravima i slobodama, već zajednički odgovor kako sačuvati zdravlje i živote građana u novim okolnostima, poručio je ministar.

Iznio je i podatak da je u razdoblju od 1. lipnja do 4. studenoga ove godine izdano 2.635 968 covid potvrda. Bolnice dodatno smanjuju hladni pogoni i elektivne zahvate, no Beroš ističe da je do sada “u svim fazama epidemije osigurano nesmetano pružanje skrbi svim hitnim i prioritenim  pacijentima”.

Ponovio je i da je  Ministarstvo  zatražilo od HZZO-a analizu kapaciteta i potreba za dijagnostičkim pregledima i zahvatima onkoloških bolesnika te mogućnosti i potrebe dodatnih ugovaranja postupaka s ostalim (privatnim) pružateljima zdravstvenih usluga.
“Ovo je mjera predostrožnosti kojom želimo osigurati makismalno moguću dostupnost zdravstvene skrbi svim teško oboljelim ne-covid bolesincima”, poručio je.
Na razini primarne zdravstvene zaštite u domovima zdravlja ponovno su aktivirane covid- ambulante na 46 lokacija, a ministar je  zamolio primarnu zdravstvenu zaštitu da one uredno funkcioniraju.

 

 

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments