Strah od respiratora nastao u pandemiji nije opravdan, struka objašnjava zašto

Datum:

Stoga ne čudi što je i ove godine, točnije od 26. do 28. svibnja upravo u Slavonskom Brodu održan još jedan međunarodni, sada već 6. Tečaj mehaničke ventilacije, za koji su velik interes pokazali uz hrvatske liječnike i oni iz Italije, Portugala, Slovenije i Švicarske.
Predsjednica Hrvatskog društva za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu doc.dr.sc. Višnja Ivančan i sama je ovom prilikom potvrdila kako je značaj tečaja iznimno velik.

Mjerljivi rezultati

– Hrvatsko društvo za anesteziju, reanimaciju i intenzivnu medicinu postavilo nas je da vodimo sekciju za mehaničku ventilaciju u Hrvatskoj. Time smo postali priznato rasadište znanja. Uspješnim pohađanjem tečaja polaznici će podići razinu edukacije te tako omogućiti kvalitetniju skrb za svoje bolesnike u matičnim ustanovama. Također, s obzirom na veliki broj renomiranih međunarodnih predavača tečaj omogućuje upoznavanje s najnovijim tehnologijama i algoritmima zbrinjavanja respiratornog zatajenja. Tehnika ide jako brzo naprijed i mi se moramo prilagoditi vremenu i uhvatiti korak s njim. Mjerljivi očekivani rezultati ovakvih tečajeva je smanjenje smrtnosti kao posljedice respiratornog zatajenja te ukupno smanjenje broja ventilator sati za intenzivne bolesnike, naglašava prim. dr. sc. Jasminka Kopić, voditeljica Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje brodske Opće bolnice.

Među ovogodišnjim temama na tečaju su bile i komplikacije i nadzor nad respiratorima.

– Vrlo je bitno objasniti što se zapravo događa kada se promjeni parametar na ekranu respiratora. Tijekom pandemije nastao je i strah od respiratora. No, fatalni ishodi na respiratorima su posljedica komplikacija komorbiditeta drugih bolesti, a ne respiratora. Sve ovisi o pacijentu, ako imamo osobe koje imaju zdrava pluća, one se lako odvoje od respiratora. Respiratori ne odmažu, oni pomažu da se lakše preboli temeljna bolest koja je oslabila dišni sustav, tvrdi dr. sc. Ivan Mirković iz brodske bolnice, te dodaje kako je u Hrvatskoj po pitanju respiratora trenutačno dostupno sve što je i na svjetskom tržištu mehaničke ventilacije.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Potezi EU zemalja za rješavanje čekanja i zastoja u zdravstvu

Više od 1,1 milijun umrlih od covida u EU,...

Upozorenje iz Klaićeve: Četiri djeteta godišnje usmrte opekline

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i...

Prof. Roje objašnjava što se starenjem događa s našim licem i kako usporiti taj proces

Jedno je jasno- prirodu ne možemo pobijediti, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga ipak možemo usporiti. Zašto lice stari, zašto dobivamo bore i podočnjake te kako stariti sa stilom, pitanja su na koja odgovore daje izv. prof. dr. sc. Željka Roje, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Pomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorava...