fbpx
OstaloNovi respiratori u Rijeci, zbog COVID-a smanjuje se broj kirurških zahvata koji nisu hitni

Novi respiratori u Rijeci, zbog COVID-a smanjuje se broj kirurških zahvata koji nisu hitni

Ravnatelj KBC-a Rijeka, prof. dr. sc. Alen Ružić, na primopredaji respiratora koja je organizirana na sušačkom lokalitetu KBC-a Rijeka u ime Klinike za bolesti srca i krvnih žila zahvalio je Ministarstvu zdravstva, Vladi RH i Europskoj komisiji na vrijednoj opremi koja će značajno poboljšati uvjete rada u riječkoj bolnici, pridonijeti boljem zbrinjavanju pacijenata i unaprijediti kvalitetu liječenja.

Respiratori su odmah stavljeni u funkciju na različitim odjelima KBC-a, ali im je prvenstvena namjena olakšati rad respiratornog centra s COVID bolesnicima, u jedinici intenzivnog liječenja, na neurologiji te u pedijatriji. KBC Rijeka sada raspolaže sa šezdesetak respiratora što je dovoljno za postojeći broj pacijenata.

Povećan stupanj pripravnosti

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva i predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Rijeka prim. dr. Željko Plazonić govoreći o novim uređajima naglasio je da je riječ o respiratorima koji su osigurani u postupku javne nabave koji je provela Europska komisija. Dvanaest riječkih respiratora dio su od ukupno 169 uređaja nabavljenih za COVID odjele zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj. Cijena svakog pojedinog uređaja je 24.000 eura. Predstojnik Klinike za anesteziologiju i intenzivno liječenje prof. dr. sc. Alen Protić zahvaljujući se na novim respiratorima naglasio je da ti uređaji značajno smanjuju smrtnost pacijenata koji su u novom valu COVID-a sve mlađi, često u dobi od 60 godina i mlađi. Odgovarajući na novinarska pitanja, ravnatelj Ružić istaknuo je da je zbog novog vala COVID-a povećan stupanj pripravnosti te je KBC, bude li potrebe, spreman odmah otvoriti novi COVID odjel u zgradi ginekologije koji će biti fizički odvojen od Klinike za ginekologiju. Ravnatelj je naglasio i da će zbog povećanja COVID odjela djelomično biti smanjen broj kirurških zahvata koji nisu hitni te se zahvalio djelatnicima KBC-a Rijeka koji već mjesecima bez korištenja godišnjih odmora stoje na raspolaganju pacijentima.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike