AktualnoSto novih slučajeva HIV zaraze u RH u ovoj godini

Sto novih slučajeva HIV zaraze u RH u ovoj godini

Infekcija HIV-om ne pripada u Hrvatskoj među najučestalije infekcije. No, važno ju je testiranjem otkriti u ranoj fazi. Onda je to cjeloživotna kronična bolest s kojom osoba može doživjeti očekivani životni vijek. Ističu to iz Hrvatske udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) povodom današnjeg Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a.
Liječenjem se ostvaruje nemjerljiva razina virusa u krvi. Time se praktički eliminira prijenos HIV-a na druge osobe čak i spolnim putem.
Podaci pokazuju da su od 1985. do danas u Hrvatskoj ukupno evidentirane 2004 osobe oboljele od HIV infekcije, a 349 ih je umrlo.
Ove je godine u RH zabilježeno sto slučajeva zaraze HIV-om. Među kojima 18 oboljelih od AIDS-a. Devet zaraženih je preminulo ove godine.

Niža stopa od EU

U 90 posto slučajeva zaraza se prenosi spolnim odnosom bez zaštite, najčešće među homoseksualnom muškom populacijom. U trećini slučajeva prenesena je heteroseksualnim odnosom, a oko pet posto injektiranjem droga nesterilnim iglama i špricama.

Hrvatska ima dva potvrđena slučaja HIV infekcije na 100.000 stanovnika dok je u EU prosječna stopa 3,7. Za održavanje povoljnog trenda važno je testiranje, prevencija i edukacija građana, istaknula je epidemiologinja Tatjana Nemeth Blažić na konferenciji za novinare.

Zaraza HIV-om i AIDS nekada su bile smrtonosne bolesti, a danas je to kronična infekcija koju se uspješno drži pod nadzorom, istaknuo je Josip Begovac iz Klinike za infektivne bolesti.
U ranom otkrivanju zaraze važna je uloga centara u zajednici, kamo svatko može doći anonimno i besplatno se testirati, bez uputnice na spolno prenosive bolesti.
U HUHIV-u ističu zabrinutost zbog visokog udjela visokorizičnog spolnog ponašanja mladih koji se ne testiraju. Kao i zbog pojave ostalih spolnoprenosivih bolesti kao što su sifilis, klamidija, gonoreja, hepatitis C.
Ta udruga već deset godina nudi usluge besplatnog savjetovanja i testiranja na HIV i druge spolno prenosive bolesti na CheckPointu u Domagojevoj 10 u Zagrebu.
Mirela Šentija Knežević iz Grada Zagreba ustvrdila je da su sredstva za to osigurana u gradskom proračunu. Osim u Domagojevoj, testiranje se od ove godine provodi i u sklopu Centra za mlade Grada Zagreba.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike