Stetoskop veličine kovanice otkriva bolesti srca i pluća

Datum:

Uređaj, predstavljen u časopisu Science Advances, pouzdano je detektirao različite zvukove dišnih putova. Prije pojave X-zraka, elektrokardiografije i ehokardiografije, liječnici su se u potpunosti oslanjali na svoje uši da bi pregledali srce i pluća. Valvularni defekti mogu se dijagnosticirati pažljivom auskultacijom. Zviždanje i stridor tijekom disanja ukazivalo je na opstruktivnu plućnu bolest, tzv “mokro pucketanje” na upalu pluća, a “suho pucketanje” čulo se kod plućne fibroze i plućnog edema.
Danas postoje bolje dijagnostičke mogućnosti, pa je uz digitalne stetoskope sada moguće bežično prenijeti rezultat pregleda na pametni telefon ili tablet.
Inženjeri na Georgia Institute of Technology u Atlanti nedavno su razvili minijaturizirani stetoskop koji po prvi put omogućuje dugotrajno snimanje auskultacije. Uređaj je nešto veći od novčića i može se zalijepiti na pacijentova prsa ili leđa. Za razliku od konvencionalnih stetoskopa, izrađen je od mekog silikona i plastike, što osigurava blizak kontakt s kožom, čak i pri pokretu.
Softver filtrira vanjske zvukove koji obično otežavaju ili onemogućuju auskultaciju. To se također odnosi na govor i pokrete kao što su hodanje ili čak trčanje.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Potezi EU zemalja za rješavanje čekanja i zastoja u zdravstvu

Više od 1,1 milijun umrlih od covida u EU,...

Upozorenje iz Klaićeve: Četiri djeteta godišnje usmrte opekline

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i...

Prof. Roje objašnjava što se starenjem događa s našim licem i kako usporiti taj proces

Jedno je jasno- prirodu ne možemo pobijediti, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga ipak možemo usporiti. Zašto lice stari, zašto dobivamo bore i podočnjake te kako stariti sa stilom, pitanja su na koja odgovore daje izv. prof. dr. sc. Željka Roje, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Pomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorava...