fbpx
AktualnoSonjina borba za brata Ivicu koji čeka novo srce

Sonjina borba za brata Ivicu koji čeka novo srce

Ta 24-godišnjakinja snimila je kratki video i objavila ga na Facebooku, tražeći pomoć za liječenje brata Ivice i  zajedno s majkom Josipom, u nadi da će preživjeti dosad najtežu zdravstvenu krizu u koju je dospio zbog aritmogene displazije, te da će doživjeti transplantaciju srca. Njegovo srce radilo je u trenutku dolaska u bolnicu Rebro unatrag oko mjesec dana sa samo 15 posto snage.

Trenutno je Ivica u jako teškom stanju. Riječ je o nasljednoj bolesti pri kojoj se miociti pretvaraju u masno i vezivno tkivo, pretežno desne, a nerijetko i lijeve klijetke. Važan je uzrok iznenadne smrti djece i adolescenata, a nekad ju ima i više članova obitelji, pa je dijagnosticirana i drugoj Ivičinoj sestri 27-godišnjoj Dragici. Sonja, Ivica i majka Josipa žive u Donjim Kukuruzarima, selu u blizini Hrvatske Kostajnice i Petrinje. Kuća im je u potresu jako stradala, pa je morala biti srušena. Upravo ju obnavlja donator koji je htio ostati anoniman, ali još nije za useljenje. Žive od invalidnine i socijalne pomoći koju majka ima za Ivicu, a kada mu odlaze u posjet u Zagreb, idu do Siska autom, od Siska autobusom do Zagreba. Svašta im treba i svašta su već plaćali sami. Na pitanje Sonji kako uopće živite s tim prihodima jer nitko ne radi, Sonja nam je rekla “Živjeli smo i s manje. Posudimo, pa vratimo.”

Sonja se očajničkim snagama bori za život brata kojemu je s 14 godina otkrivena aritmija, ali s lijekovima je završio srednju školu dok nisu počeli ozbiljni problemi. Prošle godine preživio je moždani udar, od tada mu se stanje pogoršava.

Uopće ne znam od koga bih tražila pomoć i kakva sve prava imamo, ali od prošle godine ne radim jer brinem o bratu koji mjesecima ide na preglede, kontrole, bio je u toplicama i na svakodnevnim terapijama u Sisku gdje sam ga sama vozila. A to je nekih 40-tak kilometara, i treba nam 40-tak minuta vožnje tamo i natrag.

Za troškove prijevoza budući da ovise o tome, nitko ih nije uputio mogu li dobiti pomoć i kakva zdravstvena prava imaju.

Nisam mogla dozvoliti da, primjerice, u Sisak prevoze mog brata u teškom stanju sa još nekoliko bolesnika jer vozilo sanitetskog prijevoza skuplja bolesnike po terenu, po selima da bi ih prevezli u bolnicu u Sisak, a onda bi to značilo da će sam čekati pregled ili terapiju, što u njegovom stanju nisam mogla dozvoliti.

Nitko u obitelji ne radi, Sonja je odlučila svoje ušteđevine od sezonskog rada uložiti u brigu o bratu, ali brzo su se istopile.

Ne mogu ga ostaviti bez stalne brige koju treba, svašta treba teškom bolesniku, pa smo se naplaćali svega, i neke lijekove smo doplaćivali, rekli su nam ako bude transplantiran da sve mora biti sterilno, puno toga bismo morali imati, a mi nemamo otkud, i trenutno nam je najvažnije da Ivica prebrodi ovu dosad najtežu zdravstvenu krizu.

No, sad je najteže dočekati poboljšanje, pa obično majka ide dvaput tjedno u Zagreb gdje je Ivica u jedinici intenzivnog liječenja.

Ivica je na Rebru mjesec i pol, vrlo je slab, ne može govoriti, pisati, ne možemo ga čuti a do Zagreba je 80-tak kilometara ne znamo kako ćemo ga viđati, i bojimo se najgoreg. Išli smo na kontrole i u Zagreb i iz Zagreba vozila sam ga dok god se moglo, nisam ni od koga dobila informaciju može li se dobiti nadoknada za taj prijevoz, sanitet samo za jednog tako teškog bolesnika nitko nam nije ni ponudio. Troškovi liječenja kod takvih bolesti uvijek padnu i na obitelj, pa da samo računamo sve te vožnje mjesecima, bila bi to pozamašna svota, ali sada samo želim pomoći bratu da preživi iako ni sama ne znam kako bih mu pomogla, rekla nam je očajna Sonja Žolek koja hrabro nastavlja bitku za život svog brata, iako je svjesna da sve sada ovisi o njegovom stanju i mogućnostima liječnika da mu pomognu.  Video i apel Sonja je objavila na svojem Facebook profilu.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike