Riječki ravnatelj objasnio slučaj prijave cijepljenja dr. Bressana
Foto: cijepljenje dr. Bressan u KBC-u Rijeka

Slučaj obiteljskog liječnika dra. Leonarda Bressana koji se i nakon što je cijepljen u KBC-u Rijeka, uspio prijaviti na platformu CijepiSe, osvanuo je u medijima pa ga je na jučerašnjoj konferenciji za novinare detaljnije objasnio ravnatelj prof. dr. sc. Alen Ružić.

Ravnatelj KBC-a Rijeka, prof.dr.sc. Alen Ružić, tvrdi da je došlo do administrativne greške pri cijepljenju dr. Leonarda Bressana te da pri cijepljenju u bolnici nije upisan u sustav CEZIH i CijepiSe pa je to razlog što se i nakon cijepljenja uspio upisati u platformu CijepiSe.

-U KBC-u Rijeka započeli smo s pripremama za cijepljenje alergičara i osoba s ranije zabilježenim slučajevima anafilaktičkog šoka, a pilot testiranje tog cijepljenja bilo je organizirano 23. ožujka. Tom prilikom cijepljen je dr. Leonardo Bressan, riječki liječnik obiteljske medicine ujedno i predsjednik Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) za Primorsko-goransku županiju. Bressan je cijepljen jer je i sam alergičar, a primio je cjepivo AstraZeneca, rekao je Ružić.

Propust bolničkog softvera

Testno cijepljenje je provedeno uz prisutnost kardiologa i tima za bolničke infekcije u prostorima Dnevne bolnice Zavoda za kardiomiopatije, upalne i valvularne bolesti srca Klinike za bolesti srca i krvnih žila na Sušaku. Nažalost, priznao je ravnatelj Ružić, administrativnom greškom cijepljenje dr. Bressana nije prijavljeno u središnje sustave (CEZIH, CijepiSe) jer je došlo do propusta unutar bolničkog softverskog sustava KBC Rijeka. Svi ostali cijepljeni u KBC-u Rijeka uredno su evidentirani u nacionalnim registrima/sustavima.

Dr. Bressan dobio je nakon cijepljenja karton s podacima o cijepljenju sa serijskim brojem i datumom primanja druge doze cjepiva. Ružić se tom prilikom i ispričao: 

Ispričavamo se na nenamjernoj pogrešci dr. Bressanu i hrvatskoj javnosti u nadi da ovaj izolirani slučaj neće zasjeniti strateški značaj cijepljenja kao nacionalnog prioriteta.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments