fbpx
AktualnoHoćete li cijepiti dijete protiv COVID-19: Ne, odgovor je 95 posto

Hoćete li cijepiti dijete protiv COVID-19: Ne, odgovor je 95 posto

Prema proceduri slijedi odobrenje Europske komisije, a prve doze covid cjepiva za djecu u EU najavljene su za 20. prosinca. U SAD-u su započeli s cijepljenjem dječje populacije, a jednako slijedi s proljećem, prema pisanju britanskih medija, i na Otoku. Dok se lani uopćeno govorilo o “nepoznatoj ulozi virusa kod djece”, sada je situacija bitno drukčija te obolijevaju i djeca, a u SAD-u gdje je već započelo cijepljenje djece takav postupak argumentiraju širenjem zaraze od djece na ranjivije skupine ukućana.

Na naše pitanje da li je i koliko doza covid cjepiva za djecu od 5 do 11 godina naručeno ili rezervirano, nismo dobili odgovor. No, anketom koju smo s tri kratka odgovora u potvrdnoj i negirajućoj kategoriji na pitanje “Hoćete li cijepiti djecu protiv COVID-19”, dobili smo jasan stav – 95 posto odgovora je negativno. U dva dana, do sinoć je na anketu portalzdravlje.hr odgovorilo gotovo 500 posjetitelja kojih je većina odgovorila kako neće cijepiti dijete jer smatra kako cjepivo nije sigurno i njime neće zaštititi dijete. Takvih je 56 posto odgovora. Drugi najčešći odgovor, 23 posto, jest kako neće cijepiti dijete jer za to nema potrebe budući da djeca ne obolijevaju teško dok 16 posto to neće iz straha od nuspojava.

Od pet posto potvrdnih odgovora, onih koji će cijepiti dijete protiv covida, najviše je onih iz razloga jer tako žele zaštititi dijete od ove bolesti.

Treba reći i kako je na anketu pristiglo dosta komentara u kojima su napisani odgovori, većinom s odlukom o covid necijepljenju djece. Komentari koji su opisivali svoj odgovor u skladu su s rezultatima ankete te tako roditelji uglavnom ne vide potrebe covid cijepljenja djece uključujući strah od sigurnosti cjepiva. U skladu s motom našeg portala Slušamo struku, dajemo glas pacijentima i ovom smo anketom to potvrdili.

Cjepivo je lijek i s ovim pitanjima dali smo glas pacijentima, a tema je to koja neupitno slijedi u našem javnom prostoru i struka se o njoj u RH još nije eksponirano i jasno izjašnjavala. S jučerašnjim EMA odobrenjem ovo je pitanje o kojem će se morati artikulirati i argumentirati definirani stavovi.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike