Prvi specijalistički ispiti obiteljskih liječnika koji će se polagati u Osijeku
osječki dom zdravlja, foto: Deus Media

Devet liječnika s osječkog područja i jedan s vukovarskog prvi će put specijalistički ispit iz obiteljske medicine polagati u Osijeku što je do sada bilo nemoguće zbog kadrovskih uvjeta.

Kako objašnjava prof. dr. sc. Rudika Gmajnić stjecanjem činjenice da Osijek ima jednog redovitog profesora s područja obiteljske medicine, te uz njega i dva izvanredna profesora , a riječ o izv.prof.dr.sc. Ljiljani Trtica Majnarić i izv. prof.dr.sc. Sandi Pribić, stvorili su se uvjeti da osječki specijalizanti ispite polažu kod profesora Medicinskog fakulteta u Osijeku.

– Znači Rijeka ima svoju specijalizaciju i njihovi studenti ispite odrađuju tamo, ali specijalizanti obiteljske medicine iz Splita i Osijeka su to morali odrađivati u Zagrebu. Osijek, odnosno istočna Hrvatska sada su stekli uvjete da se to odrađuje u Osijeku, a četvrti član uvijek mora biti izvanjski i to će ovaj puta biti prof.dr.sc. Hrvoje Tiljak iz Zagreba. Specijalizaciju obiteljske medicine u ovom je slučaju raspisao Dom zdravlja Osječko –baranjske županije, dok je deseti kandidat s područja Vukovarsko –srijemske županije. Specijalizacija traje četiri godine i to na način da su 22 mjeseca morali obilaziti sve bolničke odjele, potom su 22 mjeseca morali učiti kod mentora u ordinaciji obiteljske medicine i potom još šest mjeseci teorije u Zagrebu. U Osijeku su sada već položili pismeni dio ispita, a praktični dio i usmeni će se provoditi 12. i 13. prosinca. Veliko je to priznanje za istok Hrvatske i pokazatelj visoke razine struke i zvanja, uvjeren je prof.dr.sc. Gmajnić.

Ovaj profesor obiteljske medicine napominje i kako je težnja da jednoga dana svi liječnici obiteljske medicine budu specijalisti u obiteljskoj te da se odmah nakon završetka fakulteta opredjele za to.

Ovi ljudi će biti veliko pojačanje županijskom Domu zdravlja napominje dr. Gmajnić, još jednom izrazivši zadovoljstvo što je Ministarstvo zdravstva omogućilo polaganje ispita u Osijeku kako kandidati više ne bi morali odlaziti u Zagreb, ali i činjenicu da Slavonija nakon toga dobiva deset novih specijalista obiteljske medicine.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments