Prvi sastanak radne skupine za uvođenje sistematskih pregleda

Datum:

Stručne službe trebale bi razraditi načine provođenja tih preventivnih pregleda.  Na sastanku su sudjelovale stručne službe Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i predstavnika obiteljske medicine, a na idućim sastancima trebali bi se uključiti svi koji mogu pridonijeti kvalitetnom planiranju tog projekta.
Obavezni sistematski pregledi za sve punoljetne građane, u opsegu koji će ovisiti o dobi, spolu i genetskim predispozicijama, trebali bi se početi provoditi od 2023.

Ti će se pregledi, kako je najavio ministar zdravstva Vili Beroš, izvoditi isključivo u javnom zdravstvenom sektoru, i to prije svega u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, zbog čega bi se trebali izjednačiti koeficijenti plaća primarnim i bolničkim liječnicima.
Ravnatelj Doma zdravlja Zagreb Zapad Miroslav Hanževački na prvom sastanku radne skupine podržao je inicijativu ministra Beroša u osmišljavanju i uvođenju preventivnih pregleda za punoljetne građane te dodao kako to vidi kao uvođenje reda u važno područje cjelovite skrbi za zdravlje.
Time ćemo, smatra Hanževački, svakako poboljšati uvid u stvarno zdravstveno stanje pacijenata, a kod nekih zasigurno i otkriti stanja koja mogu biti po život opasna.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Hrvatski program ranog otkrivanja raka pluća provodit će se u cijeloj EU!

U jeku pandemije Hrvatska je započela s provođenjem programa...

Bez radioizotopa dijagnostika i terapija su nezamislive

Nuklearna medicina je specijalistička grana medicine koja koristi radioaktivne...

Program preventivne edukacije Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije nastavlja provoditi edukaciju...

Sirupi protiv kašlja s folkodinom zabranjuju se u EU

Sirupi protiv kašlja koji sadrže folkodin bit će zabranjeni...