fbpx
AktualnoPromocijom knjige obilježeno 50 godina Laboratorija za tipizaciju tkiva u Rijeci

Promocijom knjige obilježeno 50 godina Laboratorija za tipizaciju tkiva u Rijeci

Okupljenima su se uvodno obratili prof. dr. Goran Palčevski, zamjenik gradonačelnika Rijeke, prof. dr. Goran Hauser, dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci i prof. dr. Renata Dobrila-Dintinjana, pomoćnica ravnatelja KBC-a Rijeka. Uvodničari su redom istakli važnost tipizacije tkiva kao preduvjeta za razvoj programa transplantacije organa, podsjetivši da ove godine obilježavamo i pola stoljeća od prve uspješne transplantacije bubrega u riječkoj bolnici.

U nastavku prezentacije o knjizi, prvoj takve vrste u široj regiji, govorili su recenzent prof. dr. Toni Valković, pročelnik Zavoda za hematologiju Klinike za internu medicinu KBC-a Rijeka i autorice  prof. dr. Sanja Balen – predstojnica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka te doc. dr. Nataša Katalinić voditeljica Laboratorija za tipizaciju tkiva Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka. Naglašeno je kako je riječ o prvoj knjizi tog tipa na hrvatskom jeziku koja će kao udžbenik biti od velike koristi studentima, ali i koristan priručnik svim liječnicima koji se u radu susreću s ovom tematikom.

Posebnu počast i pljesak auditorija zaslužila je umirovljena profesorica Ksenija Vujaklija Stipanović, koja je 1971. osnovala Laboratorij za tipizaciju tkiva, kao prvi u Hrvatskoj i drugi u tadašnjoj Jugoslaviji. Također, bila je i dio multidisciplinarnog tima prve transplantacije bubrega pod vodstvom doajena transplantacijske kirurgije, prof. dr. Vinka Frančiškovića.

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike