Priča osječkog glazbenika: Kako mi je bolest otvorila vidike i posložila prioritete u životu

Datum:

– Sve skupa to je trajalo od polovice lipnja do 11. studenoga 2020. godine, a za to vrijeme primio sam šest ciklusa kemoterapije. Srećom, nisam imao nikakvih mučnina, ali sam osjetio pad imuniteta što je sasvim normalna pojava kod kemoterapije. Povisili su mi se leukociti, a ono što je bio dodatan problem jest to što u to vrijeme nije bilo cjepiva protiv koronavirusa i postojala je velika vjerojatnost da se zarazim, što je moglo biti pogubno. No, moram naglasiti da sam apsolutno vjerovao osječkom KBC-u i voditeljici Zavoda, dr. med. Jasminki Sinčić-Petričević koju mi je valjda sam Bog poslao – priča svoje iskustvo Delač, rekavši da mu je najvažnije bilo međusobno povjerenje između njega kao pacijenta i liječnice koja ga je vodila.

Stoga Delač od samog početka nije uopće dvojio hoće li se ostati liječiti u osječkom KBC-u. U studenome te godine prošao je posljednji ciklus kemoterapije i nakon kontrolnog PET/CT-a, kaže, doznao je da je bolest u remisiji. O prvome sljedećem koraku do izlječenja može govoriti nakon pet godina, a nakon deset, pojašnjava, vjerojatnost da se bolest vrati gotovo je nikakva. Točnije, ukoliko se istovjetna bolest i pojavi, pojašnjava Delač, ne bi smjela dovesti do pogoršanja zdravstvenoga stanja. O tome kako je uopće došlo do bolesti, pjevač koji se proslavio hitom „Jedan život malo je“ , ne razmišlja, a kaže kako mu je i dr. Petričević naglasila da nema smisla preispitivati se i preuzimati odgovornost na sebe.

Dišem punim plućima

Dakako, nakon dijagnoze, a potom i šest ciklusa kemoterapije, a što je prošlo bez dodatne imunoterapije, znao je da mora promijeniti način života i u prvome redu izbjegavati fizičke napore, velike fizičke aktivnosti, ali i stresa. Konkretno, umjerena fizička aktivnost dobro je došla, no samo u granicama uobičajenoga. To mu, kaže, nije teško palo. Štoviše, ističe da mu je bolest čak i otvorila neke vidike odnosno posložila određene planove i odnos prema sebi, ali i prema drugima.
– Neke sam stvari promijenio i sad dišem punim plućima. Mogu reći da mi je Hodgkins određene stvari posložio koje sam nikada ne bih. Pritom mislim na odnose prema ljudima i stvarima jer sam pozitivno pretočio u svakodnevni život i puno sam sretniji nego prije. Odlazim na preglede s mišlju da Hodgkins mora znati tko je šef u ovoj situaciji. On je tek moj „frend” kojeg nisam isključio i poštujem ga, ali to je sve, jer nema smisla svaki dan strahovati i razmišljati što će biti – svjedoči Delač koji ovih dana planira podržati rad Hrvatske udruge leukemija i limfomi (HULL).

Osječka podružnica

Predstavnica osječke podružnice HULL-a bit će Vesna Meško, a Delač će se, kaže, rado uključiti u rad te svojim primjerom pokazati svjesnost o ovoj bolesti. Svojim primjerom tijekom posljednje dvije godine Delač je itekako bio primjer drugima da ne treba strahovati i prepustiti se crnim mislima. Njemu osobno u svemu je pomogla i glazba koja je uglavnom pozitivne tematike, a pjesma „Samo zbog vas” postala je, kaže, svojevrsna himna Udruge HULL, čije je sjedište u Zagrebu, a predsjednik je Dražen Vincek.
– Pridruživanje i pomoć udruzi sad mi je jedna od preokupacija jer ljudima treba pomoći. Bilo je situacija da su mi prijatelji koji su nakon mene prolazili isto što i ja rekli da sam im pomogao i meni je izuzetno drago zbog toga. Nadam se da ću i putem Udruge HULL dodatno osvijestiti o ovoj bolesti koja mi je, koliko god čudno zvučalo, donijela puno pozitivnih odluka u životu – zaključuje Delač koji je u ožujku ove godine Zavodu za hematologiju osječkog KBC-a, a u suradnji s AK „Slavonija-Žito” te u partnerstvu s Gradom Osijekom i Osječko-baranjskom županijom donirao više od 17 tisuća kuna nakon utrke „Osijek trči – i ti to možeš, daruj svoje kilometre”.
– Rečeno mi je da nema više napornih maratona za mene, ali to ne znači da ne mogu pomoći na drugi način – kaže ovaj osječki glazbenik.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Potezi EU zemalja za rješavanje čekanja i zastoja u zdravstvu

Više od 1,1 milijun umrlih od covida u EU,...

Upozorenje iz Klaićeve: Četiri djeteta godišnje usmrte opekline

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i...

Prof. Roje objašnjava što se starenjem događa s našim licem i kako usporiti taj proces

Jedno je jasno- prirodu ne možemo pobijediti, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga ipak možemo usporiti. Zašto lice stari, zašto dobivamo bore i podočnjake te kako stariti sa stilom, pitanja su na koja odgovore daje izv. prof. dr. sc. Željka Roje, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Pomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorava...