fbpx
VijestiPreporuke za treću dozu i booster za sve starije od 18

Preporuke za treću dozu i booster za sve starije od 18

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke vezane uz treću dozu i to konkretno kao redovnog cjepiva za imunokompromitirane i kao booster doze za sve ostale građane starije od 18 godina.
Liječnici su prije nekoliko dana dobili preporuku za cijepljenje imunokompromitiranih pacijenata jer oni teže razvijaju antitijela i brže im opada njihov broj.
Ta skupina pacijenata treću dozu može primati osam tjedana nakon druge doze.
Docjepljivanje booster dozom preporučeno je najranije šest mjeseci nakon druge doze. Preporuke se odnose na starije od 65 godina, korisnike domova, zaposlenike socijalnih ustanova kao i medicinskog osoblja. Kod njih je, s obzirom na to da su bili prioritetna skupina kod prve doze, najveći protok vremena od druge doze.
Booster doza preporučuje se i svima starijima od 18 godina koji u kućanstvu imaju imunokompromitiranu osobu, kao i onima koji su i sami kronični bolesnici.

Svi ostali zdravi punoljetni građani, također će moći zatražiti treću dozu, ali će odluku donijeti u suradnji s liječnikom.

Kao jedno od važnijih pitanja nametnulo se daljnje cijepljenje onih koji su primili dvije doze AstraZenece. Naime, AstraZeneca od Europske agencije za lijekove još nije zatražila ocjenu za uvođenje treće doze, za razliku od Moderne i Pfizera.
Stoga se imunokompromitiranim osobama koje su cijepljene AstraZenecom preporučuje da se kao trećom dozom cijepe Modernom ili Pfizerom, a ostalim građanima da se cijepe Pfizerom dok EMA i za tu skupinu ne odobri treću dozu Moderne.
Za docjepljivanje i primjenu treće doze građani mogu koristiti sve dostupne kanale cijepljenja kao i za primarno cijepljenje: punktove za cijepljenje bez najave, izabranog liječnika obiteljske medicine  ili pak cijepljenje na licu mjesta (domovi za starije osobe, zdravstvene ustanove za zdravstvene radnike itd.).

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike